Witam, uwarzyłem moją 1 warkę piwa typu AIPA. Zacierałem w 69 stopniach, fermentacja burzliwa trwała 10dni po czym zlałem na kolejne tyle na fermentacje cichą wraz z chmieleniem na zimno. Piwo już jest gotowe do rozlewu do butelek a w smaku wydaje się alkoholowe, strasznie nie ułożona goryczka i posmak drożdzowy. Moje pytanie jest następujące, czy to tak ma być i wszystko się ułoży podczas refermentacji czy popełniłem jakieś znaczące błędy?
receptura:
5kg słodu pale ale
0,2kg pszenicznego
40g equinoxa na goryczke (60min)
30g cascade 20min
25g equinox na 10 min
25min na 0 min
40g na zimno
drozdze safale fermentis us-05 fermentacja burzliwa w zakresie 19-21stopni celsjusza
cicha w ok 16
receptura:
5kg słodu pale ale
0,2kg pszenicznego
40g equinoxa na goryczke (60min)
30g cascade 20min
25g equinox na 10 min
25min na 0 min
40g na zimno
drozdze safale fermentis us-05 fermentacja burzliwa w zakresie 19-21stopni celsjusza
cicha w ok 16
Comment