smak "młodego piwa"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • don_martinos
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 4

    smak "młodego piwa"

    Witam, uwarzyłem moją 1 warkę piwa typu AIPA. Zacierałem w 69 stopniach, fermentacja burzliwa trwała 10dni po czym zlałem na kolejne tyle na fermentacje cichą wraz z chmieleniem na zimno. Piwo już jest gotowe do rozlewu do butelek a w smaku wydaje się alkoholowe, strasznie nie ułożona goryczka i posmak drożdzowy. Moje pytanie jest następujące, czy to tak ma być i wszystko się ułoży podczas refermentacji czy popełniłem jakieś znaczące błędy?

    receptura:

    5kg słodu pale ale
    0,2kg pszenicznego
    40g equinoxa na goryczke (60min)
    30g cascade 20min
    25g equinox na 10 min
    25min na 0 min

    40g na zimno

    drozdze safale fermentis us-05 fermentacja burzliwa w zakresie 19-21stopni celsjusza
    cicha w ok 16
  • sleepwalker
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.04
    • 3

    #2
    Ostatnio założyłem podobny temat jak i robiłem podobne piwo.
    Wszyscy zgodnie powiedzieli, że piwo się ułoży, potrzebuje tylko trochę czasu. Moje po mały traci drożdżowy posmak, także cierpliwości

    Comment

    • Robler
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.05
      • 35

      #3
      Piwo nie lubi pośpiechu, z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że IPA jest najlepsza ok. miesiąc po zabutelkowaniu.
      Ostatnia zmiana dokonana przez Robler; 2015-05-15, 14:28.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X