Czy ktoś używał tych drożdży? Jest to szczep dedykowany do piwa grodziskiego. W poniedziałek zaszczepiłem nimi swoją warkę. Ich aktywność zaobserwowałem dopiero po 36 godzinach. Dziś fermentacja jakby zwolniła, a niemal ustała. Piana opadła do nikłego kożucha, zmierzyłem BLG i okazało się, że jest 5 stopni. Prawdopodobnie winą jest moja głupota, ponieważ uznałem, że do piwa o tak niskim ekstrakcie (8*BLG) nie trzeba robić startera. A może te drożdże tak mają i dofermentuje?
Fermetum Mobile FM51
Collapse
Related Topics
Collapse
-
-
Warzysz piwo ? Czy też nim się po prostu interesujesz ?...
Ciekawi Cię jeden z jego składników jakim są drożdże piwowarskie ? Jeżeli chcesz więcej na ten temat się dowiedzieć - Zapraszamy Cię do uczestnictwa w Akademii Drożdżowej Fermentum Mobile , która odbędzie się 10 września2017-08-15, 11:57 -
Drogie "Bravo Girl",
ja dzisiaj z takim oto pytaniem, co robić - a mianowicie w niedzielny wieczór zaszczepiłem rzeczonymi drożdżami szesnastolitrową brzeczkę o ekstrakcie 18'. Kalkulator Lallemanda powiedział mi, że wsypałem za mało drożdży (11g vs 21). Mamy wtorkowe popołudnie,...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Zapraszamy na nowe promocje:
- Akcesoria
Czerpak 3 l
- Akcesoria
Kapslownica GLORIA
- Akcesoria
Kapslownica stołowa Grifo
- Akcesoria
Menzurka pomiarowa 270 ml
- Akcesoria
Sterylizator do butelek Spin
- Brewkity...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
2016-05-23, 09:50 -
-
Już 12 marca w sobotę do Opola zawita Akademia Drożdżowa Fermentum Mobile.
Spotkanie rozpocznie się o godzinie 12:00 w lokalu Pod Arkadami.
Zapraszamy wszystkich piwowarów zainteresowanych tematyką drożdży płynnych. Udział w jest bezpłatny, jednak ilość miejsc jest ograniczona,...-
Channel: Centrum Piwowarstwa w Browarbizie
-
- Loading...
- Koniec listy.