RIS - pytania odnośnie przepisu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krisu22
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 25

    RIS - pytania odnośnie przepisu

    Witam wszystkich. Jestem po 2 udanych warkach, teraz czas na kolejne Po roku przerwy od warzenia Piwa ( studia, brak czasu) chciałbym zrobić kilka warek różnych stylów piwa. Mam kupione słody na RIS-A i Porter Bałtycki - czekają rok ale w szczelnym zamknięciu i bez dostępu słońca więc raczej wszystko OK. Wracając do pytania z tematu, wziąłem sobie przepis według wykonania Jacka Michna. Wygląda on tak:
    Słód Pale Ale - 10kg
    Słód monachijski - 7kg
    Jęczmień palony - 1,2 kg
    Słód Caraaroma - 1kg
    Słód Caramunich II - 1kg
    Płatki pszeniczne - 0,8kg
    Płatki owsiane - 0,8kg
    Płatki jęczmienne - 0,8kg
    Słód carafa I -0,8 kg

    Chmiele:
    Marynka 160g
    Lubelski 120g

    zawartość ekstraktu 26,5 blg
    brzeczka nastawna w litrach 40

    Zacieranie Infuzyjne 66-67 przez 90min

    butelkowanie: 160g glukozy i łyżka mocnej gęstwy
    I teraz kilka pytań: W przepisie nie ma nic o wysładzaniu, czyli dobrze rozumiem że do 40litrów wody wsypuję zaciery, potem filtruję i w ogóle nie wysładzam? Słody jednak wsiąkną trochę wody więc wysładzać po prostu do uzyskania 40litrów brzeczki? Z kąd mam wziąść łyżkę gęstwy do butelkowania, z fermentacji burzliwej zebrać i przechowywać w słoiku w lodówce do butelkowania, czy z fermentacji cichej ? Czy wyjdzie mi z tego jeszcze jakiś Stout (wysładzanie), i czy ktoś dobry mógłby mi podrzucić przepis? Dzięki za odpowiedzi, jak coś jeszcze się przypomni to będę pytał, i proszę o wyrozumiałość dla początkującego Pozdrawiam
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #2
    Mój Ris jest opisany nieco niżej ja wysładzałem i kontrolowałem ekstrakt na początku leciał 24blg i wysładzałem do momentu jak leciał ekstrakt 22 blg po odparowaniu przy chmieleniu miałem 24 blg ( tyle co chciałem) reszta z wysładzania dała 22 litry brzeczki 14 blg po gotowaniu teraz czekam na rezultaty na razie zlałem na cichą pozdrowienia

    Comment

    • krisu22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 25

      #3
      podbijam, bo nie uzyskałem odp na pytania i doszło jeszcze jedno pytanie: czy 21 dni fermentacja burzliwa i 21 dni fermentacja cicha to dobry pomysł?

      Comment

      • PiotrekDziki
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2015.05
        • 35

        #4
        Zaciery wsypujesz do ilości wody od 2,5 do 3,5 litra na 1 kg zasypu im więcej tym łatwiej sie miesza i lepiej "oddaje" słód cukry łatwiej sie skrobia przerabia na cukier jak mają ziarna luzniej masz około 22 kg zasypu to musisz dać więcej niż 40 litrów wody w risie raczej sie daje około 2,5 do 3 litrów na 1 kg.osobiście wysładzałem tak by otrzymać blg takie jak chciałem mieć końcowe u mnie 24. a z reszty z wysładzania zrobiłem stauta który miał 14 blg ja robiłem opcje na 20 litrów risa i 20 litrów stauta docelowo wyszło mi po 18 litrów.
        gęstwe tak jak piszesz z burzliwej sie bierze osobiscie wziołem gęstwe ze stauta i zaszczepiłem risa przed butelkowaniem.Odnośnie czasu to powinno wystarczyć tak jak piszesz po 21 dni. pozdrowienia
        ps. mój staut z wysładzania zabutelkowany po 7 dniach burzliwej i 7 cichej ale widze że troche za szybko nie mam granatów ale nie wyklarowało sie na cichej i w butelkach mam dość dużo osadu

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Ten najlepszy http://barclayperkins.blogspot.com/2...4-courage.html

          Po pół roku nadaje się do picia, po roku nie ma sobie równych.
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • krisu22
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.05
            • 25

            #6
            Mam do tego RIS-A 2 paczki drożdży safale s-04 dadzą radę?

            Comment

            • krisu22
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.05
              • 25

              #7
              bo w recepturze są podane drożdże WLP004 Irish Ale. Ze względu na cenę wolałbym jakiś tańszy dobry zamiennik w proszku, gdzieś tam wyczytałem że safale s-04 w ilości dwie paczki będą dobre ale na forum nie pytałem, więc proszę o pomoc czy będą OK czy może jakieś inne drożdże w proszku. Dziękuję

              Comment

              • Robler
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 35

                #8
                Możesz zrobić na s04 choć na płynnych wyszło by Ci lepsze z tym że wczośniej albo starter albo jakieś lekkie piwko i gęstwa.

                Comment

                • krisu22
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.05
                  • 25

                  #9
                  A 160 gram glukozy i łyżka gęstwy na refermentację 40 litrów tego risa to nie będzie mało?

                  Comment

                  • Robler
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.05
                    • 35

                    #10
                    Daj bez gęstwy, co do glukozy to się nie wypowiem bo stosuje zwykły cukier, ale jeśli kożystasz z jakiegoś klkulatora do nagazowania to ustaw je na poziomie 1,8 vol bo z czasem będzie się przegazowywać.

                    Comment

                    • krisu22
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.05
                      • 25

                      #11
                      Doszłem do wniosku że nie będę robił 40 litrów tego piwa, chciałbym zrobić 20 litrów. Przepis jest zrobiony na 40 litrów, i teraz pytanie: aby uzyskać 20 litrów dzielę po prostu składniki przez pół? Jak nie to proszę doświadczonego o wyliczenie tego i bardzo dziękuję za pomoc

                      Comment

                      • krisu22
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.05
                        • 25

                        #12
                        nikt nie pomoże jak to podzielić?

                        Comment

                        • dyczkin
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2011.05
                          • 3657

                          #13
                          Podziel na pół, tylko mocno mieszaj
                          A garnek jakiej wielkości masz?
                          Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

                          Moje warzenie // Piwny Wojownik

                          Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

                          Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

                          Comment

                          • krisu22
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.05
                            • 25

                            #14
                            garnek mam 50 litrów, myśle że jest OK? a jak z wysładzaniem takiego piwa? przez filtrator z oplotu chyba będzie problem? chyba będę musiał sobie zrobić rurkowy. Bo ostatnio jak robiłem porter bałtycki to wysładzał się z 7 godzin i musiałem kilka razy podgrzewać, aż się trochę zraziłem
                            Last edited by krisu22; 2015-06-19, 21:17.

                            Comment

                            • krisu22
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.05
                              • 25

                              #15
                              Chyba że problem przy filtracji powstał dlatego że mój filtrator z oplotu jest za krótki? ma gdzieś 50cm. Chociaż inne piwa filtrowałem i byłem zadowolony- no ale nie było tyle słodów

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X