Witam wszystkich. Jestem po 2 udanych warkach, teraz czas na kolejne Po roku przerwy od warzenia Piwa ( studia, brak czasu) chciałbym zrobić kilka warek różnych stylów piwa. Mam kupione słody na RIS-A i Porter Bałtycki - czekają rok ale w szczelnym zamknięciu i bez dostępu słońca więc raczej wszystko OK. Wracając do pytania z tematu, wziąłem sobie przepis według wykonania Jacka Michna. Wygląda on tak:
Słód Pale Ale - 10kg
Słód monachijski - 7kg
Jęczmień palony - 1,2 kg
Słód Caraaroma - 1kg
Słód Caramunich II - 1kg
Płatki pszeniczne - 0,8kg
Płatki owsiane - 0,8kg
Płatki jęczmienne - 0,8kg
Słód carafa I -0,8 kg
Chmiele:
Marynka 160g
Lubelski 120g
zawartość ekstraktu 26,5 blg
brzeczka nastawna w litrach 40
Zacieranie Infuzyjne 66-67 przez 90min
butelkowanie: 160g glukozy i łyżka mocnej gęstwy
I teraz kilka pytań: W przepisie nie ma nic o wysładzaniu, czyli dobrze rozumiem że do 40litrów wody wsypuję zaciery, potem filtruję i w ogóle nie wysładzam? Słody jednak wsiąkną trochę wody więc wysładzać po prostu do uzyskania 40litrów brzeczki? Z kąd mam wziąść łyżkę gęstwy do butelkowania, z fermentacji burzliwej zebrać i przechowywać w słoiku w lodówce do butelkowania, czy z fermentacji cichej ? Czy wyjdzie mi z tego jeszcze jakiś Stout (wysładzanie), i czy ktoś dobry mógłby mi podrzucić przepis? Dzięki za odpowiedzi, jak coś jeszcze się przypomni to będę pytał, i proszę o wyrozumiałość dla początkującego Pozdrawiam
Słód Pale Ale - 10kg
Słód monachijski - 7kg
Jęczmień palony - 1,2 kg
Słód Caraaroma - 1kg
Słód Caramunich II - 1kg
Płatki pszeniczne - 0,8kg
Płatki owsiane - 0,8kg
Płatki jęczmienne - 0,8kg
Słód carafa I -0,8 kg
Chmiele:
Marynka 160g
Lubelski 120g
zawartość ekstraktu 26,5 blg
brzeczka nastawna w litrach 40
Zacieranie Infuzyjne 66-67 przez 90min
butelkowanie: 160g glukozy i łyżka mocnej gęstwy
I teraz kilka pytań: W przepisie nie ma nic o wysładzaniu, czyli dobrze rozumiem że do 40litrów wody wsypuję zaciery, potem filtruję i w ogóle nie wysładzam? Słody jednak wsiąkną trochę wody więc wysładzać po prostu do uzyskania 40litrów brzeczki? Z kąd mam wziąść łyżkę gęstwy do butelkowania, z fermentacji burzliwej zebrać i przechowywać w słoiku w lodówce do butelkowania, czy z fermentacji cichej ? Czy wyjdzie mi z tego jeszcze jakiś Stout (wysładzanie), i czy ktoś dobry mógłby mi podrzucić przepis? Dzięki za odpowiedzi, jak coś jeszcze się przypomni to będę pytał, i proszę o wyrozumiałość dla początkującego Pozdrawiam
Comment