RIS - pytania odnośnie przepisu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dyczkin
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2011.05
    • 3657

    #16
    Możesz wysładzać, tylko nie RIS'a, te 50 cm, to trochę za mało. Garnek jest OK.
    Volenti Non Fit Iniuria // Białe jest białe, czarne jest czarne, a czerwone jest wredne!

    Moje warzenie // Piwny Wojownik

    Po co wolność // Żyję w kraju // Żydowskie roszczenia // Jaka róża taki cierń

    Etykiety z wypitych piw osobiście: 2605 z 41 krajów. Zagranica: 785 // Polska: 1820

    Comment

    • krisu22
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.05
      • 25

      #17
      Nie wiedziałem że risa się w ogóle nie wysładza, a mógłbyś podpowiedzieć ile dać wody do zacierania aby uzyskać potem 20 litrów tego Risa?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #18
        Tyle samo co byś wysładzał, tyle że cała woda ma iść na zacieranie. Na oko na 20 litrów do wiadra będzie ze 31-32 litry wody.

        Ale to jest mit, że się nie wysładza, tylko trzeba wiedzieć kiedy skończyć. Jakbym miał czas, to bym zrobił po staremu, parti gyle czyli wielokrotne zacieranie i potem kupaż brzeczki na odpowiednią gęstość. Ale że nie mam czasu, to zatarłem normalnie, wysłodziłem trochę za dużo, pogotowałem trochę dłużej i dobiłem cukrem. Przecież i tak nikt nie zauważy.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • m2200
          Płatki dębowe na cichą.
          m2200
          Cześć,

          uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

          Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora?...
          2019-08-22, 17:29
        • darekd
          Wrowar, Black River
          darekd
          Wrowar to następca browaru Cześć Brat z podwrocławskiego Jelcza-Laskowic. Ruszyli w tym roku.

          Oatmeal Stout, 4,6% alk.
          Aromat – słodowy, palony, bardziej kakao niż czekolada a paloność w kierunku kawowych niuansów
          Piana – średnia, nie jest zwarta, nietrwała, szybko całkowicie
          ...
          2024-12-30, 14:42
        • darekd
          Störtebeker, New England IPA
          darekd
          Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

          Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
          2024-11-30, 00:27
        • TOM3K
          Dwa pytania o piwo z brew kitu.
          TOM3K
          Witam.
          Mam dwa pytania.
          1. Czy jak rozcięczę puszkę brew kitu 1,7Kg w 5 litrach wody to otrzymam 6,7L nastawu?
          2. Chciałbym podnieść Blg z 12 na 14 za pomocą glukozy aby podnieść zawartość alkoholu ale bez wyczuwalnej szkody. Czy to dobry pomysł?
          2018-06-06, 14:23
        • darekd
          ReCraft, [Piwne Podziemie] Chmielokrata Amora Preta
          darekd
          Uwarzone w świętochłowickim ReCrafcie jako "Hop Heavy IPA".

          Ekstr. 15%
          Alk. 6%

          Chmiel to polski Amora Preta, który według niektórych dystrybutorów, jak i informacji na puszce charakteryzuje się aromatem polskich owoców leśnych. Nie wiem czym polskie...
          2024-03-22, 20:19
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...