special bitter gozdawa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • szymbian
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 5

    special bitter gozdawa

    witam mam kilka pytan, mianowicie: robilem piwo z brewkita gozdawy (special bitter), drozdze s-33 dodalem inne bo te z zestawu zaginely, temperatura brzeczki na poziomie 18-19 st. blg poczatkowe 10 a po pieciu dniach 5 blg i od dwoch dni nie spada . pytanie brzmi czy mozna butelkowac na tak wysokim blg, dodam ze na spodzie widac spory osad a brzeczka jest mocno nagazowana a na wierzchu nie ma prawie w ogole piany co mnie dziwi, piwo w ogole nie bulgotalo przez rurke ale to pewnie przez nieszczelna pokrywe. prosze o pomoc .
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

    #2
    Ile dni piwo fermentowało?

    Comment

    • szymbian
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.05
      • 5

      #3
      Witam, piwo fermentuje juz osiem dni

      Comment

      • szymbian
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.05
        • 5

        #4
        Brzeczka jest cały czas nagazowana, czy jest to oznaka, że piwo cały czas fermentuje ?

        Comment

        • Robler
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.05
          • 35

          #5
          Po fermentacji w piwie pozostaje rozpuszczony CO², w im mniejszej temperaturze odbywała się fermentacja tym więcej go pozostaje. Ogólnie piwa z brewkitów nie schodzą zbyt nisko, ja na twoim miejscu potrzymał bym piwo jeszcze z dwa dni i jeśli nic się nie zmieni można butelkować, tylko jeszcze z ciekawości, jaką utrzymujesz temp. fermentacji?

          Comment

          • Robler
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 35

            #6
            Aha i jaką temp. ma próbka, którą sprawdzasz poziom blg.

            Comment

            • szymbian
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.05
              • 5

              #7
              Teraz temp wynosi 20 st ale dlatego bo trochę się ociepliło, wcześniej miało 18-19 st. A próbka ma ok 19-20 st. Aha mam jeszcze pytanie, czy to normalne, że podczas fermentacji prawie w ogóle nie było piany na powierzchni ?
              Last edited by szymbian; 2015-05-21, 11:50.

              Comment

              • esesinho
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.01
                • 22

                #8
                Raczej nie normalne, ale też różnie bywa
                zrehydratyzowałeś drożdże ?
                Napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem ?
                Jeśli nie to możliwe że drożdże są osłabione.

                Ja bym na twoim miejscu przełożył fermentor do jakiegoś cieplejszego miejsca na kilka dni, może drożdże się pobudzą i coś dojedzą. Jeśli blg się nie zmieni przez powiedzmy 2-3 dni to butelkuj.

                Comment

                • szymbian
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.05
                  • 5

                  #9
                  tak, zrehydrytowałem, brzeczkę napowietrzyłem ale kto wie czy nie za słabo, zrobię jak napisałeś. Dziękuje serdecznie za pomoc

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X