witam mam kilka pytan, mianowicie: robilem piwo z brewkita gozdawy (special bitter), drozdze s-33 dodalem inne bo te z zestawu zaginely, temperatura brzeczki na poziomie 18-19 st. blg poczatkowe 10 a po pieciu dniach 5 blg i od dwoch dni nie spada . pytanie brzmi czy mozna butelkowac na tak wysokim blg, dodam ze na spodzie widac spory osad a brzeczka jest mocno nagazowana a na wierzchu nie ma prawie w ogole piany co mnie dziwi, piwo w ogole nie bulgotalo przez rurke ale to pewnie przez nieszczelna pokrywe. prosze o pomoc .
special bitter gozdawa
Collapse
X
-
Po fermentacji w piwie pozostaje rozpuszczony CO², w im mniejszej temperaturze odbywała się fermentacja tym więcej go pozostaje. Ogólnie piwa z brewkitów nie schodzą zbyt nisko, ja na twoim miejscu potrzymał bym piwo jeszcze z dwa dni i jeśli nic się nie zmieni można butelkować, tylko jeszcze z ciekawości, jaką utrzymujesz temp. fermentacji?
Comment
-
-
-
Raczej nie normalne, ale też różnie bywa
zrehydratyzowałeś drożdże ?
Napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem ?
Jeśli nie to możliwe że drożdże są osłabione.
Ja bym na twoim miejscu przełożył fermentor do jakiegoś cieplejszego miejsca na kilka dni, może drożdże się pobudzą i coś dojedzą. Jeśli blg się nie zmieni przez powiedzmy 2-3 dni to butelkuj.
Comment
-
Comment