witam mam kilka pytan, mianowicie: robilem piwo z brewkita gozdawy (special bitter), drozdze s-33 dodalem inne bo te z zestawu zaginely, temperatura brzeczki na poziomie 18-19 st. blg poczatkowe 10 a po pieciu dniach 5 blg i od dwoch dni nie spada . pytanie brzmi czy mozna butelkowac na tak wysokim blg, dodam ze na spodzie widac spory osad a brzeczka jest mocno nagazowana a na wierzchu nie ma prawie w ogole piany co mnie dziwi, piwo w ogole nie bulgotalo przez rurke ale to pewnie przez nieszczelna pokrywe. prosze o pomoc .
special bitter gozdawa
Collapse
X
-
Po fermentacji w piwie pozostaje rozpuszczony CO², w im mniejszej temperaturze odbywała się fermentacja tym więcej go pozostaje. Ogólnie piwa z brewkitów nie schodzą zbyt nisko, ja na twoim miejscu potrzymał bym piwo jeszcze z dwa dni i jeśli nic się nie zmieni można butelkować, tylko jeszcze z ciekawości, jaką utrzymujesz temp. fermentacji?Comment
-
-
Raczej nie normalne, ale też różnie bywa
zrehydratyzowałeś drożdże ?
Napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem ?
Jeśli nie to możliwe że drożdże są osłabione.
Ja bym na twoim miejscu przełożył fermentor do jakiegoś cieplejszego miejsca na kilka dni, może drożdże się pobudzą i coś dojedzą. Jeśli blg się nie zmieni przez powiedzmy 2-3 dni to butelkuj.Comment
Related Topics
Collapse
-
Nie wszyscy organizatorzy są zainteresowani zamieszczeniem na tym forum informacji o konkursach więc pozwolę sobie wkleić
XII Krakowski KPD 2023 w Krakowie – 20-22 stycznia 2023
https://www.facebook.com/krakowskikpd...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Klasyczny bitter z browaru w Bath założonego w 1997 roku.
4% alk.
Piana niewielka, drobna, pozostawiająca wąską obrączkę.
Kolor miedziano-brązowy, piwo klarowne.
Zapach "miękkich" chmieli angielskich plus nuty słodowo-biszkoptowe.
W smaku wyraźna dominacja...-
Channel: Anglia
-
-
Browarek z kraju ołomunieckiego o którym więcej tu:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-pivovar-welzl
Dolna fermentacja, 12,5% ekstr., 4,8% alk.
Chmiele: Premiant...-
Channel: Czechy
-
-
Bitter z alko 4.5%
Piana - na początku sporo potem grubsza obwódka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - ciemniejszy bursztyn.
Aromat - tytoniowy na słodko.
Smak - lekko słodkawe, ejlowość, lekka goryczka.
Klasyka wyspiarska...
-
Channel: Anglia
2023-12-16, 16:16 -
-
Malowniczo położony, z dala od wielkomiejskiego zgiełku browar restauracyjny browar w Pradze.
https://www.pivovar-prokopak.cz/
Dadek dokładnie opisał:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...vovar-prokopak
Wydaje mi się Svatováclavský speciál to może być wypust...-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment