Kiedy zlać na cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lajek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 11

    Kiedy zlać na cichą?

    Mija tydzień od rozpoczęcia fermentacji burzliwej. Ekstrakt początkowy 13,5 drożdże US-05. Chcę zlać na cichą Ale na piwie cały czas utrzymuje się warstwa piany i bulgocze. zmierzyć blg teraz czy poczekać aż się uspokoi? Myślę że jak zejdzie poniżej 5 blg to można zlać .
    Proszę o weryfikację
  • metalsrem
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2008.09
    • 239

    #2
    Najlepiej zmierzyć blg gdy po 3 dniach będzie pokazywałao to samo możesz lać na cichą. Fermentować lepiej dłużej niż za krótko. I nie patrzeć co chwila. Najważniejsze jest blg, na bulgotanie nie zwracaj takiej uwagi
    Last edited by metalsrem; 2015-05-23, 17:27.
    Browar domowy SKOTAR

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Ja zostawiam z reguły na burzliwej ok 10 a nawet 14 dni. Później sprawdzam blg i jak jest ok (czyli przez 3 dni takie samo) to przelewam na cichą. I kolejne mniej więcej dwa tygodnie piwo fermentuje.

      Tak jak radzi Kolega wyżej - lepiej się nie spieszyć.
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • Robler
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 35

        #4
        Oczywiście z tymi trzema dniami chodzi o to żeby zmieżyć ekstrakt 1 i 3 dnia i jeśli nic się nie zmieni to wtedy zlewać, nie ma co za często otwierać wiadra, zwłaszcza teraz kiedy zrobiło się ciepło i w powietrzu lata pełno syfu

        Comment

        • lajek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.03
          • 11

          #5
          Dzięki, wczoraj było 5,5 więc nie będzie tej szybko jak się spodziewałem, jutro wieczorem jeszcze raz zmierzę

          Comment

          • Dawid123
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.12
            • 5

            #6
            Cześć.

            Postanowiłem podpiąć się pod temat, żeby nie robić nieładu na forum. Otóż, uwarzyłem Pale Ale 12BLG (zacierałem w 67-68* przez 60 min i w 78* przez 10 min), fermentuje od tygodnia na drożdżach mauribrew Ale. Zmierzyłem ekstrakt raz i dwa dni później zgodnie ze wskazówkami. Wskazanie wyszło faktycznie takie samo ale wysokie bo 5,5BLG. Teraz pytanie, dać temu czas czy przelać na cichą?

            Comment

            • lajek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.03
              • 11

              #7
              Jestem całkiem świeży, ale myślę że zależy to od temperatury fermentacji cichej. Ja przez 5 dni zostawiłem w 20℃ i na ostatnie trzy dni zniosłem do piwnicy około 16℃ żeby piwo się ustało i z 5,5 zeszło jeszcze do 1,5.

              Przede wszystkim zmierz blg za dwa dni i jeżeli nie spadnie to zlewaj, a jeżeli dasz drożdżom dobre warunki to i tak odfermentują

              Sprawdź też charakterystykę drożdży. Jeżeli odfermentowanie jest niskie to taki odczyt blg może się zdarzyć
              Last edited by lajek; 2015-05-30, 15:43.

              Comment

              • Robler
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 35

                #8
                Poczekaj jeszcze tydzień, potem zlej na cichą na tydzień albo półtora żeby się wyklarowało (warunek cicha w niższen temp. niż burzliwa) iw butelki, oczywiście wszystko podparte pomiarami. A tak wogole to czytać, czytać,czytać nawet jak już uwarzyliście swoje pierwsze piwo to jeszcze raz przeczytać wiki po to aby sobie wszystko utrwalić i skonfrontować z praktyką iprzede wszystki piwowarstwo to hobby dla cierpliwych ponieważ piwo nie lubi pośpiechu!

                Comment

                • Dawid123
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.12
                  • 5

                  #9
                  Taki mały off top. Robler czy temp na cichej mogę obniżyć kiedy do pustego fermentora wleję wodę i włożę do niego ten z piwem, czy to zda egzamin?

                  Comment

                  • Robler
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.05
                    • 35

                    #10
                    Ilość wody będzie raczej za mała żeby schłodzić 20 litrów, nawet o stopień czy dwa, prędzej miska z wodąnido niej fermentor a na fermentor zmoczona koszulka, na forum jest kilka wątków o tym.

                    Comment

                    • Dawid123
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2014.12
                      • 5

                      #11
                      Dziękuje

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X