Jestem w trakcie warzenia mojego pierwszego Double AIPA. Warzę je zgodnie z angielską instrukcją (czyli z tego co już zauważyłem - mało precyzyjną).
W instrukcji mam napisane żeby przetrzymac zacier w temperaturze 67 stopni (przez godzinę). Następnie uzupełnic 5 litrami wody w temperaturze 60 stopni, zamieszac i zostawic na 15 minut. Później filtracja.
Nie ma natomiast nic wspomniane o tym żeby grzac zacier pod koniec zacierania do 78 stopni. Przeniosłem zacier do fermentora na filtrację i dopiero wtedy przypomniałem sobie, że w instrukcjach do poprzednich piw (mam ich na koncie na razie 9) zawsze zalecano grzanie do 78 stopni.
Przerzuciłem więc zacier znów do gara, podgrzałem do 78 stopni i do fermentora. Teraz gotuję.
Dwa pytania:
1. Czy zawsze, niezależnie od tego jaki rodzaj piwa warzymy, powinno podgrzewac się zacier do 78 stopni?
2. Czy moje opóźnienie i przekładanie zacieru z fermentora do gara i znów do fermentora może spowodowac jakieś niepożądane efekty? Jeśli tak to jakie?
W instrukcji mam napisane żeby przetrzymac zacier w temperaturze 67 stopni (przez godzinę). Następnie uzupełnic 5 litrami wody w temperaturze 60 stopni, zamieszac i zostawic na 15 minut. Później filtracja.
Nie ma natomiast nic wspomniane o tym żeby grzac zacier pod koniec zacierania do 78 stopni. Przeniosłem zacier do fermentora na filtrację i dopiero wtedy przypomniałem sobie, że w instrukcjach do poprzednich piw (mam ich na koncie na razie 9) zawsze zalecano grzanie do 78 stopni.
Przerzuciłem więc zacier znów do gara, podgrzałem do 78 stopni i do fermentora. Teraz gotuję.
Dwa pytania:
1. Czy zawsze, niezależnie od tego jaki rodzaj piwa warzymy, powinno podgrzewac się zacier do 78 stopni?
2. Czy moje opóźnienie i przekładanie zacieru z fermentora do gara i znów do fermentora może spowodowac jakieś niepożądane efekty? Jeśli tak to jakie?
Comment