Końcówka zacierania - czy zawsze grzejemy do 78 stopni C?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

Końcówka zacierania - czy zawsze grzejemy do 78 stopni C?

Jestem w trakcie warzenia mojego pierwszego Double AIPA. Warzę je zgodnie z angielską instrukcją (czyli z tego co już zauważyłem - mało precyzyjną).

W instrukcji mam napisane żeby przetrzymac zacier w temperaturze 67 stopni (przez godzinę). Następnie uzupełnic 5 litrami wody w temperaturze 60 stopni, zamieszac i zostawic na 15 minut. Później filtracja.

Nie ma natomiast nic wspomniane o tym żeby grzac zacier pod koniec zacierania do 78 stopni. Przeniosłem zacier do fermentora na filtrację i dopiero wtedy przypomniałem sobie, że w instrukcjach do poprzednich piw (mam ich na koncie na razie 9) zawsze zalecano grzanie do 78 stopni.

Przerzuciłem więc zacier znów do gara, podgrzałem do 78 stopni i do fermentora. Teraz gotuję.

Dwa pytania:

1. Czy zawsze, niezależnie od tego jaki rodzaj piwa warzymy, powinno podgrzewac się zacier do 78 stopni?

2. Czy moje opóźnienie i przekładanie zacieru z fermentora do gara i znów do fermentora może spowodowac jakieś niepożądane efekty? Jeśli tak to jakie?
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • Dawid123
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 5

Teraz pewnie jest już za późno. Ale jeżeli dobrze pamiętam to podniesienie temp do 78* ma na celu dezaktywację enzymów. I moim skromnym zdaniem ( a mogę się mylić), to dokonasz tego samego wysładzając a następnie gotując brzeczkę. Ale niech wypowiedzą się eksperci.
    Pozdrawiam

Comment

• m2200
      • 2013.10
      • 223

Dzięki Dawid. Zastanawiam się właśnie nad tym. No bo skoro wysładzanie i gotowanie zrobi swoje (dezaktywacja) to po co w takim razie grzac do 78 stopni?

Eksperci poszukiwani!!!

Comment

• Robler
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.05
        • 35

Podgrzanie powoduje rozluźnienie zacieru i w związku z tym ułatwia filtracje i nie jestem akurat tego pewien ale delikatnie chyba poprawia wydajność.

Comment

• m2200
          • 2013.10
          • 223

Czyli dobrze zrobiłem, że zawróciłem zacier do gara i podgrzałem do 78? Czy nalezy to robić zawsze - przy każdym rodzaju piwa? Pytam bo w tej instrukcji nic o tym nie było.

Comment

• Robler
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2014.05
            • 35

Mash out jest to specjalny krok na koniec zacierania - podgrzanie całości zacieru do temperatury 76-79*. Ma on na celu dezaktywację większości enzymów, aby przerwać dalsza konwersję i ułatwia filtracje, zacier jest wtedy luźniejszy i mniej "klejący". Niekiedy też pomaga podnieść wydajność. Należy uważać, żeby nie przekroczyć 80*C, aby nie zdezaktywować wszystkich enzymów, będą one potrzebne, aby przerobić śladowe ilości skrobi które mogą wypłukać się przy filtracji. Mash-out jest nieobowiązkowy, ale jak widać ma pewne zalety i warto go stosować.
            Źródło: wiki

Comment

• m2200
              • 2013.10
              • 223

Dzięki. Muszę o tym pamiętać. Jak osioł poszedłem za instrukcją, wyłączyłem myślenie i trwało to wszystko dłużej.

Comment

• Robler
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.05
                • 35

Trzeba czytać, czyta i jeszcze raz czytać, a potem konfrontować to co się przeczytało z praktyką.

Comment

• m2200
                  • 2013.10
                  • 223

Jasne. Tylko czasem na hobby piwowarskie czasu brak a co dopiero na "studia".
                  Dzięki

Comment

Przetwarzanie...
                  X