Witam serdecznie.
Mam zamiar uwarzyć "Black IPA" 16 Blg
A więc tak.
Słody:
Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC 5,8 kg.
Karmelowy ciemny 200 - 400 EBC 0,2 kg
Monachijski ciemny 20 - 30 EBC 0,5 kg
Carafa Special (R) typ II 1100 - 1200 EBC 0,2 kg
Pszenica prażona 1000 EBC 0,2 kg
Zacieranie w 17 l wody:
52 °C - 10 min (może, jeszcze się zastanowię)
62 °C - 60 min
W czasie podgrzewania do 78 °C dodam carafa i pszenicę.
78 °C - wysładzanie.
Chmielenie:
Zeus 35g - 60 min
Warrior 20g - 60 min
Cascade 40g - 30 min
Centennial 30g - 30 min
Ahtanum 25g - 10 min
Simcoe 40g - 10 min
Drożdże:
US West Coast M44
Może mi ktoś powiedzieć czy to się trzyma kupy. Jeśli chodzi o zacieranie to nie mam raczej wątpliwości. Gorzej z chmieleniem. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Aha składniki zostają takie jak w recepturze, zmieniać mogę tylko sposób zacierania i chmielenia.
Mam zamiar uwarzyć "Black IPA" 16 Blg
A więc tak.
Słody:
Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC 5,8 kg.
Karmelowy ciemny 200 - 400 EBC 0,2 kg
Monachijski ciemny 20 - 30 EBC 0,5 kg
Carafa Special (R) typ II 1100 - 1200 EBC 0,2 kg
Pszenica prażona 1000 EBC 0,2 kg
Zacieranie w 17 l wody:
52 °C - 10 min (może, jeszcze się zastanowię)
62 °C - 60 min
W czasie podgrzewania do 78 °C dodam carafa i pszenicę.
78 °C - wysładzanie.
Chmielenie:
Zeus 35g - 60 min
Warrior 20g - 60 min
Cascade 40g - 30 min
Centennial 30g - 30 min
Ahtanum 25g - 10 min
Simcoe 40g - 10 min
Drożdże:
US West Coast M44
Może mi ktoś powiedzieć czy to się trzyma kupy. Jeśli chodzi o zacieranie to nie mam raczej wątpliwości. Gorzej z chmieleniem. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Aha składniki zostają takie jak w recepturze, zmieniać mogę tylko sposób zacierania i chmielenia.
Comment