Black IPA - receptura

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • samsonmiodek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.02
    • 13

    Black IPA - receptura

    Witam serdecznie.

    Mam zamiar uwarzyć "Black IPA" 16 Blg

    A więc tak.

    Słody:
    Pale Ale 5,5 - 7,5 EBC 5,8 kg.
    Karmelowy ciemny 200 - 400 EBC 0,2 kg
    Monachijski ciemny 20 - 30 EBC 0,5 kg
    Carafa Special (R) typ II 1100 - 1200 EBC 0,2 kg
    Pszenica prażona 1000 EBC 0,2 kg

    Zacieranie w 17 l wody:

    52 °C - 10 min (może, jeszcze się zastanowię)
    62 °C - 60 min

    W czasie podgrzewania do 78 °C dodam carafa i pszenicę.

    78 °C - wysładzanie.

    Chmielenie:

    Zeus 35g - 60 min
    Warrior 20g - 60 min
    Cascade 40g - 30 min
    Centennial 30g - 30 min
    Ahtanum 25g - 10 min
    Simcoe 40g - 10 min

    Drożdże:

    US West Coast M44


    Może mi ktoś powiedzieć czy to się trzyma kupy. Jeśli chodzi o zacieranie to nie mam raczej wątpliwości. Gorzej z chmieleniem. Jestem otwarty na wszelkie sugestie. Aha składniki zostają takie jak w recepturze, zmieniać mogę tylko sposób zacierania i chmielenia.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Chmielenie to kwestia gustu raczej. No i dużo zależy od tego czy posiadasz chłodnicę.

    Ale liczyłeś to chociaż w jakimś kalkulatorze ? Bo z samej dawki na 60 min wyjdzie Ci ponad 100 IBU, nie mówiąc już o całej reszcie. Mega gorzkie.

    Jeśli ja bym to robił to sypnąłbym max 30g ma goryczkę, większość z 30 min przesunął na ostatnie 5 min albo whirlpool, no i sypnął coś na zimno.

    Comment

    • samsonmiodek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.02
      • 13

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esesinho Wyświetlenie odpowiedzi
      Chmielenie to kwestia gustu raczej. No i dużo zależy od tego czy posiadasz chłodnicę.
      Możesz rozwinąć kwestię chłodnicy ?

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esesinho Wyświetlenie odpowiedzi
      Ale liczyłeś to chociaż w jakimś kalkulatorze ?
      Szczerze powiem, że nie sprawdzałem, opierałem się na opiniach internautów.

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esesinho Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli ja bym to robił to sypnąłbym max 30g ma goryczkę, większość z 30 min przesunął na ostatnie 5 min albo whirlpool, no i sypnął coś na zimno.
      Jeśli chodzi o zmiany w przepisie to już "po ptokach" piwko zostało uwarzone, ale na naukę nigdy nie jest za późno.

      ps. Z jakiego kalkulatora korzystasz ?

      Comment

      • esesinho
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.01
        • 22

        #4
        Chodzi o izomeryzacje alfa-kwasów
        W skrócie o to że chmiel nie izomeryzuje w zimnej wodzie tz nie daje goryczki. Jeśli ma się chłodnicę to można szybko zbić temperaturę i to oddawanie goryczki jest szybko zakończone, natomiast gdy brzeczkę chłodzimy w wannie cały proces trwa dużo dłużej, dlatego do brzeczki przechodzi więcej goryczki.
        Dlatego jeśli chłodzimy w wannie powinniśmy brać na to poprawkę i dodawać chmiel później niż normalnie.
        Tłumaczenie na chłopski rozum, nie jestem chemikiem - jak chcesz więcej to pogrzeb w necie.

        Korzystam z programu brewtarget, ale również ze strony http://www.brewersfriend.com/stats/
        Są tam wszystkie potrzebne kalkulatory

        Comment

        • samsonmiodek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.02
          • 13

          #5
          No to mi teraz namieszałeś w głowie. Z tego co napisałeś wychodzi, że schładzasz brzeczkę z chmielem i wywalasz go po schłodzeniu. Jeśli źle zrozumiałem to mnie popraw. Ja natomiast chmiel wyciągam w momencie zakończenia gotowania, wyłączam gaz, wyciągam woreczki z chmielem i zaczynam schładzanie.

          Co do kalkulatorów to mam jakąś dziwną niechęć do nie polskich wersji, ale widzę, że nie mam wyboru i będę musiał z nich korzystać bo w polskiej wersji nie ma nic ciekawego, chyba że się mylę.
          Last edited by samsonmiodek; 2015-06-10, 20:11.

          Comment

          • esesinho
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.01
            • 22

            #6
            Wrzucam chmiel luzem w granulacie, filtruje po schłodzeniu gdy przelewam do fermentora (przez pończochę).

            Wydaje mi się że twoja metoda sprawdziłaby się gdy chmielisz na goryczkę, gdy chmiel wrzucasz tak od 60-30 min gotowania.
            Natomiast kiedy chcesz nachmielić na aromat na ostatnie 5 min albo już po wyłączeniu palnika, to gdy wyciągniesz od razu ten worek, to kontakt chmielu z brzeczką będzie bardzo krótki i wątpię żebyś w ten sposób uzyskał satysfakcjonujący aromat.
            Ale ja tak nigdy nie robiłem, więc w sumie trochę gdybam. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

            Co do programów.
            Brewtarget ma spolszczenie, BeerSmith również (ale z niego nie korzystam bo płatny )

            Comment

            • samsonmiodek
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.02
              • 13

              #7
              Jeśli chodzi o czas chmielenia dla aromatu to w pełni się z tobą zgadzam. Dlatego chmiele wrzucam najpóźniej 10 minut przed końcem gotowania. Ciekawe jak robią inni piwowarzy.

              Dzięki za info o kalkulatorach.

              Comment

              • Jankos
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.01
                • 35

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika esesinho
                Wydaje mi się że twoja metoda sprawdziłaby się gdy chmielisz na goryczkę, gdy chmiel wrzucasz tak od 60-30 min gotowania.
                Natomiast kiedy chcesz nachmielić na aromat na ostatnie 5 min albo już po wyłączeniu palnika, to gdy wyciągniesz od razu ten worek, to kontakt chmielu z brzeczką będzie bardzo krótki i wątpię żebyś w ten sposób uzyskał satysfakcjonujący aromat.
                Ale ja tak nigdy nie robiłem, więc w sumie trochę gdybam. Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony.
                Jakiś czas temu wyczytałem na blogu u Dori, że aromatu w piwie dużo zostaje, gdy chmiel doda się podczas chłodzenia, kiedy brzeczka ma 70-80C. Zrobiłem tak testowo podczas produkcji American Wheat, efekt świetny, według mnie nawet lepszy niż chmielenie po wyłączeniu palnika.

                Comment

                • esesinho
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2015.01
                  • 22

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jankos Wyświetlenie odpowiedzi
                  Jakiś czas temu wyczytałem na blogu u Dori, że aromatu w piwie dużo zostaje, gdy chmiel doda się podczas chłodzenia, kiedy brzeczka ma 70-80C. Zrobiłem tak testowo podczas produkcji American Wheat, efekt świetny, według mnie nawet lepszy niż chmielenie po wyłączeniu palnika.
                  Chodzi Ci o chmielenie whirpoolowe ? btw ciekawy artykuł http://www.piwo.org/topic/10132-arty...e-whirpoolowe/

                  Sam zastosowałem coś podobnego ostatnio przy produkcji ipa i american wheat'a również , dużo osób to poleca. Mam nadzieję że to robi robotę, sprawdzę za jakiś czas, bo piwo leżakuje w butelkach.

                  Comment

                  Przetwarzanie...
                  X