Chipotle American Porter - bardzo szybka fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cavca
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.02
    • 18

    #1

    Chipotle American Porter - bardzo szybka fermentacja

    Uwarzyłem w ostatnią sobotę chipotle porter, OG wyniosło 1088 (wg receptury miało być 1086, wyszedłem z założenia, że tak mała różnica w ogóle nie stanowi dla mnie problemu). Użyłem Wyeast 1056 (American Ale), które w związku z dużym napęcznieniem paczki trzy dni przed użyciem przeniosłem do wysterylizowanego słoika i zapodałem pożywkę. Fermentacja burzliwa zaczęła się bardzo szybko - drożdże zadałem w sobotę ok. 17:00, o 2 nad ranem już bulkało, ale równie szybko wyhamowała. Wczoraj (wtorek - 3 dni po zadaniu drożdży) bulkało już bardzo rzadko, więc sprawdziłem FG, które wyniosło 1036. Jest to w zasadzie oczekiwana przeze mnie wartość, ale oczywiście czekam dalej, bo może jeszcze odfermentuje, najwyżej piwko będzie mocniejsze niż zakładałem.
    Wnioskuję, że powodem tak szybkiego procesu burzliwej jest to, że temperatura w której trzymam fermentor była/jest nieco wyższa niż zakładałem - drożdże miały fermentować w temp. do 22 stopni, a miały ok. 24 (przez weekendowe ocieplenie...).
    To mój pierwszy porter i pierwsze piwo o tak wysokim ekstrakcie, stąd też mam wątpliwość - czy uważacie, że powinienem przelać na cichą jak tylko upewnię się, że burzliwa się skończyła, czy też powinienem potrzymać je na burzliwej łącznie ok. 3 tygodnie, a potem kolejne 3-4 na cichej?

    Z góry dzięki za pomoc!
  • Robler
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.05
    • 35

    #2
    Zdecydowanie 3 burzliwej i 3-4 cichej.

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      A po co trzymać piwo z drożdżami i resztkami pofermentacyjnymi jak burzliwa się zakończyła?
      Jak zobczysz, że burzliwa się zakończyła to przelewaj na cichą i do chłodnego. Daj mu ze dwa-trzy tygodnie i do flaszek.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • Cavca
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.02
        • 18

        #4
        Tak dotychczas robiłem - kończyła się burzliwa i zlewałem na cichą, ale jako że spotkałem się z głosami za trzymaniem piw o wyższym Blg (albo konkretnie porterów) długo na obu fermentacjach, to pomyślałem, że zapytam bardziej doświadczonych kolegów.

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nie ma takiej potrzeby. Po fermentacji głównej zostaje sporo śmieci, więc 3 tygodnie to za dużo. Wystarczy tydzień od zakończenia zasadniczej fazy fermentacji (tej z grubą pianą i intensywnym bulkaniem). Na cichej też nie ma co za długo trzymać, zależy to jeszcze od warunków temperaturowych - im cieplejsze pomieszczenie, tym szybciej należałoby butelkować.

          W tym przypadku zastosowałbym 10 dni dla fermentacji głównej i 15 - 20 dla fermentacji wtórnej.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 16:18
          • krzysztoft
            fermentacja burzliwa czy zakażenie?
            krzysztoft
            Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
            2019-04-01, 00:18
          • Magyars
            Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
            Magyars
            Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

            50% słód pszeniczny
            50% słód pilzeński
            Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
            Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

            BLG początkowe...
            2019-12-17, 08:06
          • marcino87
            Niski stopień odfermentowania po burzliwej
            marcino87
            Witam wszystkich forumowiczów,
            Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
            Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
            Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
            2018-02-25, 21:51
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...