Pytanie o drożdże M 44

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dr_Herman
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 3

    #1

    Pytanie o drożdże M 44

    Witam na forum
    Zamierzam uwarzyć piwo w stylu AIPA z użyciem drożdży M 44. Na opakowaniu jest napisane, że najlepsze rezultaty osiąga się w przedziale temperatury 18-23 st. C. W mojej piwnicy jest w miarę stała temperatura 17 st. C. Co myślicie, czy fermentować w piwnicy w temperaturze 17 st. C czy w mieszkaniu gdzie temperatura jest zmienna, w nocy chyba około 20 st. C (przy otwartym oknie) a w dzień ponad 20, a pewnie będzie coraz cieplej.
    Z góry dziękuję za porady.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Zdecydowanie piwnica.
    Drożdże podczas fermentacji wydzielają ciepło i w fermentorze będziesz miał wyższą temp.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • wirdar1
      Brewkit Czech Pils
      wirdar1
      Witam
      To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
      Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
      13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
      2023-03-21, 15:51
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Piotr7
      drożdże dla początkującego
      Piotr7
      Witam!
      Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
      Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
      2024-12-09, 13:24
    • etman
      Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
      etman
      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
      Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

      Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
      2024-10-29, 21:38
    • dadek
      Czechy, Bakov 4, Bakovský pivovar
      dadek
      Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
      2023-06-30, 00:55
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...