Witam na forum
Zamierzam uwarzyć piwo w stylu AIPA z użyciem drożdży M 44. Na opakowaniu jest napisane, że najlepsze rezultaty osiąga się w przedziale temperatury 18-23 st. C. W mojej piwnicy jest w miarę stała temperatura 17 st. C. Co myślicie, czy fermentować w piwnicy w temperaturze 17 st. C czy w mieszkaniu gdzie temperatura jest zmienna, w nocy chyba około 20 st. C (przy otwartym oknie) a w dzień ponad 20, a pewnie będzie coraz cieplej.
Z góry dziękuję za porady.
Zamierzam uwarzyć piwo w stylu AIPA z użyciem drożdży M 44. Na opakowaniu jest napisane, że najlepsze rezultaty osiąga się w przedziale temperatury 18-23 st. C. W mojej piwnicy jest w miarę stała temperatura 17 st. C. Co myślicie, czy fermentować w piwnicy w temperaturze 17 st. C czy w mieszkaniu gdzie temperatura jest zmienna, w nocy chyba około 20 st. C (przy otwartym oknie) a w dzień ponad 20, a pewnie będzie coraz cieplej.
Z góry dziękuję za porady.
Comment