Pytanie o drożdże M 44

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dr_Herman
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 3

    Pytanie o drożdże M 44

    Witam na forum
    Zamierzam uwarzyć piwo w stylu AIPA z użyciem drożdży M 44. Na opakowaniu jest napisane, że najlepsze rezultaty osiąga się w przedziale temperatury 18-23 st. C. W mojej piwnicy jest w miarę stała temperatura 17 st. C. Co myślicie, czy fermentować w piwnicy w temperaturze 17 st. C czy w mieszkaniu gdzie temperatura jest zmienna, w nocy chyba około 20 st. C (przy otwartym oknie) a w dzień ponad 20, a pewnie będzie coraz cieplej.
    Z góry dziękuję za porady.
  • esesinho
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 22

    #2
    Zdecydowanie piwnica.
    Drożdże podczas fermentacji wydzielają ciepło i w fermentorze będziesz miał wyższą temp.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X