Uwarzyłem wczoraj Dubbla i przytrafiła mi się niemiła sytuacja. Rozpuściłem drożdże, szklankę przykryłem sreberkiem i odłożyłem do szafki. Niestety do drożdży dostały się 2 muszki owocówki. Spontanicznie, zanim pomyślałem, wyłowiłem je niezdezynfekowaną łyżką, a górną część pianki drożdżowej wyrzuciłem. Nie miałem innych drożdży, więc dodałem tę mieszankę do brzeczki. Chciałbym się zapytać, czy to definitywnie oznacza zakażenie, czy mogę mieć jednak iskierkę nadziei? Czy ktoś kiedyś miał podobną sytuację?
Ryzyko zakażenia
Collapse
X
Related Topics
Collapse
-
Mason (Marcin Chmielarz) poprowadzi tytułowy wykład. Czas trwania: min. 1 godzina, ale w praktyce łącznie z pytaniami z sali to co najmniej widzę 2 godziny wyjdzie na ten temat
Mason obiecał fotki co piękniejszych zakażeń, a nawet próbki - smacznego
Zapisy... -
Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
- pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
- termometr analogowy
- ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...2 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-09-15, 11:09 -
-
Mam do sprzedania zestaw do domowego warzenia piwa w skład którego wchodzi:
- garnek emaliowany z pokrywką o pojemności 30L 200 zł
- drewniana warząchew (łyżka) 10 zł
- śrutownik stołowy 200 zł
- chłodnica zanurzeniowa ze stali nierdzewnej 100 zł
- refraktometr 0-40°Brix'a...5 Photos-
Channel: Targowisko piwowarskie
2024-03-10, 19:01 -
-
Cześć,
dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...5 Photos-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Cześć!
Z waszą pomocą uwarzyłem pierwszą warkę, liczę na pomoc przy trzeciej!
Moją drugą warką jest słodowana angielska IPA, którą uwarzyłem w zeszły weekend. W ten weekend chciałbym zlać ją na cichą (fermentacja wystartowała bardzo szybko, bardzo szybko też...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment