sprawdzenie surowców i doradzenie receptury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • poloncan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 2

    #1

    sprawdzenie surowców i doradzenie receptury

    Witam,

    To będzie moje 1 warka z zacieraniem. Może od razu do rzeczy, chciałbym jakąś AIPA, APA, Surowce:

    -4,5 kg słodu pale ale
    -0,3 kg słodu caramunich 80-100 ebc
    -drożdże us-05
    -30g amarillo (nie wiem czy wystarczy na te 50-60 ibu)
    -100g mosaic

    Zacierać chcę infuzyjnie. Co do chemielenia nie jestem jeszcze pewien

    30g amarillo- 60min
    15g mosaic- 30min
    15g- 15min

    Jeżeli byście coś zmienili, piszcie śmiało konstruktywna krytyka zawsze pomaga.

    Pozdrawiam
  • Lhunbleidd
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.06
    • 196

    #2
    Tak na szybko to amarillo nie ma nawet 10% AA? To to 30 g na 60 min nie zapewni poziomu 50-60IBU. Nie mam kalkulatora pod ręką ale "na oko" to nie wydaje mi się.

    Comment

    • poloncan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 2

      #3
      Kupiłem 100g Simcoe, bo zabrakło na magazynie amarillo. Tylko dalej nie wiem ile go wrzucic.

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #4
        Najlepiej sobie policzyć. Ja korzystam z PPPP. Tak na oko, za mało będzie tego chmielu wg tego co chcesz dać. Trzeba uwzględnić kilka czynników: ile ma być brzeczki, jaki ekstrakt (BLG), ile poszczególne chmiele mają alfakwasów, jak długo gotowane... Jeszcze jedno: chmiel wrzucony na zimno nie wpływa na IBU, tylko na aromat
        Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-06-16, 15:00.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • darekd
          Royal Unibrew, Albani Mosaic IPA / Ceres Mosaic IPA
          darekd
          Piwo to występuje pod dwiema markami, zależnie od miejsca sprzedaży. Np. w Skandynawii jako Albani, we Włoszech jako Ceres:

          https://www.ceres.com/birre/in-lattina/mosaic-ipa

          Alk. 5,7%

          Aromat - aromat lekko dominuje (nafta, mango, odrobina żywiczności), słód...
          2024-08-08, 22:48
        • Javox
          Brew By Numbers, 42 DDH (Citra & Mosaic)
          Javox
          DDH Pale Ale na chmielach Citra i Mosaic.
          Alko 5.0%

          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
          Lacing - trochę było.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony jasny, żółto pomarańczowy.
          Aromat - cytrusy i zioła.
          Smak - słodkawe, mango, cytrusy,...
          2024-04-01, 15:37
        • Javox
          Brew By Numbers, 05 IPA (Citra & Mosaic)
          Javox
          IPA nr 5 w wersji na chmielach Citra i Mosaic.
          Alko 6.2%

          Piana - na dłużej pełna warstewka.
          Lacing - coś było.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony. blady żółty.
          Aromat - lekka cytrusowość.
          Smak - słodkawe, mango, ogólne cytrusy, egzotyka i nuty...
          2024-02-22, 13:25
        • Javox
          Břeclav, Kanec Dry Single Hop Mosaic
          Javox
          Světlý ležák 12* z chmieleniem chmielem Mosaic na zimno.
          Zawartość alko 5.0%

          Piana - więcej na starcie potem pełna warstewka.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - jasne złoto.
          Aromat - mieszanka cytrusowo żatecka.
          Smak - słodkawe, masło,...
          2024-02-10, 17:51
        • Javox
          Amundsen, Zombie Juice
          Javox
          Hazy IPA z alko 4.2%

          Chmiele: Citra, Mosaic, Amarillo.

          Piana - sporo na początku potem długim czasie obwódka
          Lacing - trochę było
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, żółto pomarańczowy
          Aromat - cytrusy, zioła, Mosaic dość przyjemnie.
          Smak...
          2024-12-12, 20:27
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...