sprawdzenie surowców i doradzenie receptury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • poloncan
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.12
    • 2

    sprawdzenie surowców i doradzenie receptury

    Witam,

    To będzie moje 1 warka z zacieraniem. Może od razu do rzeczy, chciałbym jakąś AIPA, APA, Surowce:

    -4,5 kg słodu pale ale
    -0,3 kg słodu caramunich 80-100 ebc
    -drożdże us-05
    -30g amarillo (nie wiem czy wystarczy na te 50-60 ibu)
    -100g mosaic

    Zacierać chcę infuzyjnie. Co do chemielenia nie jestem jeszcze pewien

    30g amarillo- 60min
    15g mosaic- 30min
    15g- 15min

    Jeżeli byście coś zmienili, piszcie śmiało konstruktywna krytyka zawsze pomaga.

    Pozdrawiam
  • Lhunbleidd
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.06
    • 196

    #2
    Tak na szybko to amarillo nie ma nawet 10% AA? To to 30 g na 60 min nie zapewni poziomu 50-60IBU. Nie mam kalkulatora pod ręką ale "na oko" to nie wydaje mi się.

    Comment

    • poloncan
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.12
      • 2

      #3
      Kupiłem 100g Simcoe, bo zabrakło na magazynie amarillo. Tylko dalej nie wiem ile go wrzucic.

      Comment

      • Rycho_128
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2007.03
        • 1054

        #4
        Najlepiej sobie policzyć. Ja korzystam z PPPP. Tak na oko, za mało będzie tego chmielu wg tego co chcesz dać. Trzeba uwzględnić kilka czynników: ile ma być brzeczki, jaki ekstrakt (BLG), ile poszczególne chmiele mają alfakwasów, jak długo gotowane... Jeszcze jedno: chmiel wrzucony na zimno nie wpływa na IBU, tylko na aromat
        Ostatnia zmiana dokonana przez Rycho_128; 2015-06-16, 14:00.
        Gdański Browar WaRy
        Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
        Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

        Comment

        Przetwarzanie...
        X