roczne surowce

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    roczne surowce

    witam

    rok temu kupiłem zestaw surowców na piwo ... przeleżały w garażu (nie ogrzewanym)

    o ile ześrutowany słód jest do ogarnięcia raczej(?) to czy chmiel po takim leżeniu w hermetycznym woreczku zamknięty w fermentorze jest jeszcze do użycia?
    mam ochotę zużyć te odkryte skarby, ale zastanawiam się co do chmielu???

    ma ktoś jakieś doświadczenie? można spokojnie użyć? wymieszać ze świeższym? czy wywalić i użyć nowego?

    nie mam zamiaru startować w konkursach nigdzie z tym piwem ... ma być do wypicia i tyle ... jakby co
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Otwórz chmiel, powąchaj - jak nie wali skarpetami - używaj. Skoro był hermetycznie zamknięty, jest duże prawdopodobieństwo, że będzie sprawny, tylko mniej goryczy nada piwu.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • KapitanPlaneta
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.11
      • 69

      #3
      Słód będzie mało wydajny, chmiel dodaj jeśli nie śmierdzi (najlepiej na goryczkę - na aromat daj raczej świerzy). Noi drożdże by się przydały świeże

      Comment

      Przetwarzanie...
      X