Witam,
Jestem świeżo po 1 warce American Pale Ale'a według własnego przepisu.
Receptura:
Słód :
Pale Ale 4 kg
Carapils 300 g
Zacieranie 70 min.
Chmielenie:
20 g Simcoe - 50 min
20 g Cascade - 15 min
20 g Cascade - 10 min
25 g Citra - 2 min
25 g Citra - 3 dni cichej fermentacji
10 g Cascade - 3 dni cichej
Droźdze Safale US5 suche. Fermentacja w temp ok 18-19 stopni przebiegła prawidłowo.
Piwo wyszło bardzo klarowne, podbudowa słodowa jest odpowiednia. Brak niepożądanych aromatów. Jest jednak jeden szkopuł - aromat ziołowo-trawiasty zamiast cytrusów. W smaku lepiej - czuć cytrusy, owoce - jednak trawiastość też wychodzi. Pytanie co poszło źle: winne chmielenie na zimno ? (cały chmiel na zimno wrzucony był luzem, w jednej porcji, przed rozlewem został skutecznie odfiltrowany), czy też może zbyt duża ilość chmielu w którymś etapie ?
Z góry dziękuję za rady.
Jestem świeżo po 1 warce American Pale Ale'a według własnego przepisu.
Receptura:
Słód :
Pale Ale 4 kg
Carapils 300 g
Zacieranie 70 min.
Chmielenie:
20 g Simcoe - 50 min
20 g Cascade - 15 min
20 g Cascade - 10 min
25 g Citra - 2 min
25 g Citra - 3 dni cichej fermentacji
10 g Cascade - 3 dni cichej
Droźdze Safale US5 suche. Fermentacja w temp ok 18-19 stopni przebiegła prawidłowo.
Piwo wyszło bardzo klarowne, podbudowa słodowa jest odpowiednia. Brak niepożądanych aromatów. Jest jednak jeden szkopuł - aromat ziołowo-trawiasty zamiast cytrusów. W smaku lepiej - czuć cytrusy, owoce - jednak trawiastość też wychodzi. Pytanie co poszło źle: winne chmielenie na zimno ? (cały chmiel na zimno wrzucony był luzem, w jednej porcji, przed rozlewem został skutecznie odfiltrowany), czy też może zbyt duża ilość chmielu w którymś etapie ?
Z góry dziękuję za rady.
Comment