Moja pierwsza warka z brewkitu---5blg stoi

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sqt91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 2

    #1

    Moja pierwsza warka z brewkitu---5blg stoi

    Cześć,

    Przed butelkowaniem postanowiłem się poradzić.
    Robię pierwsze piwko.

    Brewkit do 23 litrów (SILESIAN LAGER)
    Zamiast cukru, EKSTRAKT SŁODOWY JASNY 1,7KG.
    Drożdże z brewkitem. Na początku burzliwa fermentacja w trochę za wysokiej temperaturze 22 stopnie w pokoju.

    Aktualnie mamy 10 dzień, piwo "bulka" raz na 30min-godzinę, 5blg utrzymuje się od 2,5 dnia.
    Proszę o radę czy przelewać do butelek i kapslować (tydzień w pokojowej, 3 w ciemnej piwnicy) czy czekać?

    Z góry dzięki
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Butelkuj ale co kilka dni sprawdź nagazowanie.
    Coś jest nie tak ale nie ma powodu trzymać dłużej kita we wiadrze.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • sqt91
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 2

      #3
      Cześć,

      Zrobiłem jak mówiłaś. Dzisiaj +4g cukru i butelkowanie.
      Zastanawiam się tylko jak sprawdza się poziom nagazowania?
      Otwiera się butelkę a później kapsluje jeszcze raz?

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3491

        #4
        Za tydzień-dwa otwórz piwo i wypij i tak co tydzień jedno a jakby zaczęło być przegazowane to upuszczasz gaz lekko uchylając kapsel jakimś nie niszczącym go otwieraczem.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • heckler
          Czechy, Rozstání-Moravská Třebová, Rozstání 31, Pivovar Mlejn
          heckler
          Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
          2023-08-30, 08:11
        • heckler
          Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
          heckler
          Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

          To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
          2025-01-17, 10:05
        • heckler
          Czechy, Rokytňany, Rokytňany-Horní 507 23, Pivovar Anna Kráva
          heckler
          Takie browarki to lubię, cisza spokój, a wokół browaru same pola. Ptaszki śpiewają, gdzieś w oddali kombajn kosi zboże, a my w tak pięknych okolicznościach przyrody sączymy smaczne piweczka, no życie jest piękne .
          Miejscem założenia rodzinnego browaru jest...
          2023-07-25, 15:44
        • heckler
          Czechy, Praga-Dolní Měcholupy, Ke Slatinám 117/16, Pivovar Panaczech
          heckler
          Praha-Dolní Měcholupy to kolejna dzielnica w której działa browar. Krótka, piesza wycieczka z browaru Vik i meldujemy się pod browarem. W sumie to pod budynkiem gdzie jeszcze stoi 1500l warzelnia, czyli na ulicy Pod hřištěm. Krótka rozmowa z zajętym warzeniem sladkiem, szybkie foto ciasnego...
          2023-07-25, 09:37
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...