Za dużo wody w brzeczce. Co z tym zrobić?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pazurek2
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.06
    • 2

    Za dużo wody w brzeczce. Co z tym zrobić?

    Witam. Robiłem pierwszy raz piwo z brewkitu (European Lager- Coopers) i przez przypadek źle odczytałem przepis. Do brzeczki dałem o 4 litry za dużo wody. Pierwsza fermentacja przebiegła bardzo spokojnie. Nie widziałem bulgotającej rurki. Wygląda jednak że fermentacja przebiegła w miarę prawidłowo. Na brzeczce pojawiła się gruba piana. Balingometrem sprawdziłem zawartość cukru. Wskazało 5 Blg. Ostatni pomiar robiłem 12 godzin wcześniej. Dziś multimetr wskazał również 5 Blg. Wydaje mi się że piana zaczęła opadać. Wygląda na to że drożdże chyba zakończyły swóją pracę i nie przetwożą więcej cukru.
    Pytanie co zrobić z tą brzeczką? Wylać? Rozlać do butelek? Bardzo proszę o poradę.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    5 blg to trochę dużo, zostaw jeszcze trochę. Jakie blg początkowe?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • pazurek2
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 2

      #3
      Właśnie nie sprawdziłem początkowego stężenia cukru. Widziałem jednak że kilka dni temu (2-3 dni) było okolo 8 Blg.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X