Witam. Robiłem pierwszy raz piwo z brewkitu (European Lager- Coopers) i przez przypadek źle odczytałem przepis. Do brzeczki dałem o 4 litry za dużo wody. Pierwsza fermentacja przebiegła bardzo spokojnie. Nie widziałem bulgotającej rurki. Wygląda jednak że fermentacja przebiegła w miarę prawidłowo. Na brzeczce pojawiła się gruba piana. Balingometrem sprawdziłem zawartość cukru. Wskazało 5 Blg. Ostatni pomiar robiłem 12 godzin wcześniej. Dziś multimetr wskazał również 5 Blg. Wydaje mi się że piana zaczęła opadać. Wygląda na to że drożdże chyba zakończyły swóją pracę i nie przetwożą więcej cukru.
Pytanie co zrobić z tą brzeczką? Wylać? Rozlać do butelek? Bardzo proszę o poradę.
Pytanie co zrobić z tą brzeczką? Wylać? Rozlać do butelek? Bardzo proszę o poradę.
Comment