Przepis Dry Stout 12' BLG - zbyt mocne wysłodzenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ceroferarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 1

    #1

    Przepis Dry Stout 12' BLG - zbyt mocne wysłodzenie

    Witam.

    Mam problem z BLG początkowym, które wynosiło 18' mając jeszcze do wysłodzenia 4 litry wody i pewnie z drugie tyle w fermentatorze. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zamiast dalej wysładzać dolałem prawie 9-10 litrów 75'C wody prosto do wysłodzonej brzeczki zmniejszając BLG do ~11

    Nie bardzo wiem, gdzie zrobiłem błąd. Jako, że to była moja pierwsza warka ( i na pewno nie ostatnia) chciałbym na przyszłość uniknąć podobnych problemów albo wiedzieć jak sobie z nimi radzić prawidłowo.
    Proszę o wsparcie/pomysły/propozycje rozwiązania problemu.
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #2
    błędu nie zrobiłeś. Ja zawsze przelewam całą wodę przez młóto - nie lubię marnować resztek cukru... Ale można sobie darować.

    Jak wlewasz wodę prosto do brzeczki to temperatura nie ma znaczenia - przecież i tak zaraz będziesz gotował. Temperatura ma za to znaczenie dla młóta - przy ponad 80stopniach wypłukuje się skrobia (co dla piwa jest problemem).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      W czym jest problem?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • tfur
        Jabłonowo, Manufaktura piwna, świeże niefiltrowane niepasteryzowane prosto z tanka
        tfur
        chciałbym coś skrócić z tej nazwy, ale wychodzi na to, że takie jest pełne brzmienie
        piwo też jest pełne, dość krągłe i gładkie, moc znamionowa to 5,3 obrotu (tak piszą)
        litrowa petka i gazetowa etykieta przywodzą na myśl najgorsze tradycje piwowarskie
        zakupił ten...
        2025-03-29, 00:41
      • Latarnik
        Najlepsza NEIPA swiata - przepis
        Latarnik
        Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
        Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


        Tree House Brewing Company: Julius clone


        (5 gallons/19 L, all-grain)
        ...
        2022-03-19, 23:31
      • wirdar1
        Brewkit Czech Pils
        wirdar1
        Witam
        To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
        Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
        13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
        2023-03-21, 16:51
      • Grbuy
        Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
        Grbuy
        Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
        2023-11-30, 21:57
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 22:07
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...