Przepis Dry Stout 12' BLG - zbyt mocne wysłodzenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ceroferarius
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.05
    • 1

    Przepis Dry Stout 12' BLG - zbyt mocne wysłodzenie

    Witam.

    Mam problem z BLG początkowym, które wynosiło 18' mając jeszcze do wysłodzenia 4 litry wody i pewnie z drugie tyle w fermentatorze. Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale zamiast dalej wysładzać dolałem prawie 9-10 litrów 75'C wody prosto do wysłodzonej brzeczki zmniejszając BLG do ~11

    Nie bardzo wiem, gdzie zrobiłem błąd. Jako, że to była moja pierwsza warka ( i na pewno nie ostatnia) chciałbym na przyszłość uniknąć podobnych problemów albo wiedzieć jak sobie z nimi radzić prawidłowo.
    Proszę o wsparcie/pomysły/propozycje rozwiązania problemu.
  • KapitanPlaneta
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.11
    • 69

    #2
    błędu nie zrobiłeś. Ja zawsze przelewam całą wodę przez młóto - nie lubię marnować resztek cukru... Ale można sobie darować.

    Jak wlewasz wodę prosto do brzeczki to temperatura nie ma znaczenia - przecież i tak zaraz będziesz gotował. Temperatura ma za to znaczenie dla młóta - przy ponad 80stopniach wypłukuje się skrobia (co dla piwa jest problemem).

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10768

      #3
      W czym jest problem?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      Przetwarzanie...
      X