Temperatura fermentacji pilsa 7 C czy to nie za mało?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • PiotrekDziki
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2015.05
    • 35

    #1

    Temperatura fermentacji pilsa 7 C czy to nie za mało?

    Zrobiłem powiedzmy prawie pilsa bo mam 14 blg i mam go w lodówce pytanie mam takie czy drożdże W34/70 poradzą sobie w temperaturze 7 stopni w trakcie burzliwej czy muszę coś wymyślić żeby podnieść do 12 stopni?
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    #2
    7*C to dobra temperatura na start, po rozpoczęciu fermentacji możesz pozwolić mu się podgrzać do 9-10*

    Comment

    • PiotrekDziki
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2015.05
      • 35

      #3
      Problem jest taki że fermentuje w lodówce gdzie max mam 7 stopni mogę obniżyć ale zwiększyć problem i pytam czy mogę w 7 zostawić na całą burzliwa ?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        zostaw na 2 tyg, będzie dobrze.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Kolsch temperatura fermentacji
          RomaNzRumunii
          Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
          2023-11-25, 21:07
        • Daray
          Brak wyraźniej fermentacji po 48h
          Daray
          Dzień dobry,

          W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

          Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
          2023-03-13, 20:01
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • smir
          Oktoberfestbier temperatura fermentacji
          smir
          Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
          ...
          2021-05-24, 21:09
        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 09:28
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...