Problem z nagazowaniem zabutelkowanego piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #1

    Problem z nagazowaniem zabutelkowanego piwa

    Witam, co mam poczynić, czy coś jeszcze w ogóle mogę poczynić, aby nagazować piwo.
    Nie jest to jakieś stylowe piwo, tylko po prostu 100% zasypu słodu pilzneńskiego, chmielenie marynką i lubelskim. Początkowe blg jakieś 12,5-13, końcowe blg 1,5 – 2. Piwo zabutelkowane ponad miesiąc temu z 3 g cukru na 0,5 l. Trzymane 1 tydzień w temp. 20OC, potem jakieś 2 tygodnie w ok. 15 stopniach i po stwierdzeniu, że nie ma gazu, znów 1 tydzień stoi w 20 stopniach. W międzyczasie wystawione na słońce na kilka godzin. Żaden z tych zabiegów nie spowodował nagazowania piwa. Po wlaniu do szklanki z wysokości tworzy się piana, ale to wszystko, piwo jest słodkie i nie czuć w nim gazu. Czy mogę coś jeszcze zrobić. Do tej pory do warzenia piw używałem drożdży sypkich i wszystko było ok., a teraz pierwszy raz gęstwa pochodząca z s-04 po Bohemie Amber Ale, dałem jej kilka łyżek na 23 litry, chyba trochę za dużo bo fermentacja trwała jakieś 24 godziny. Po tygodniu burzliwej zlane na cichą również na tydzień. Przed butelkowaniem bardzo dobre w smaku, jeden minus to brak gazu, a na dzień dzisiejszy dwa minusy: brak gazu i wyczuwalna słodkość. Jak coś poradzicie będę wdzięczny.
    Ps. przeglądając forum natknąłem się na podobny wątek, że ktoś do refermentacji dodawał oprócz cukru jeszcze drożdże, tylko to było zupełnie inne piwo. Czy w związku z tym ja również powinienem otworzyć te piwa, dodać drożdży (tylko ile?) i ponownie zakapslować.
  • artur_m
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.03
    • 23

    #2
    czas, czas, czas i?, piwo nareszcie nagazowało się, a więc w tym wszystkim najważniejszy jest czas i cierpliwość. Informację przekazuję dla tych, którzy znajdą się w podobnej sytuacji.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Czarny1975
      Bitter z puchy leżakowanie + nagazowanie
      Czarny1975
      Witam wszystkich forumowiczów,

      Postanowiłem poprosić o kilka porad odnośnie leżakowania piwa. Skłoniło mnie do tego moim zdaniem słabo nagazowane piwo w butelkach. Ale po kolei...

      Na swoją pierwszą warkę wybrałem brewkita Finlandia Bitter. Piwo zadałem do fermentora...
      2017-09-26, 08:30
    • grodek
      Sprzedam taboret gazowy z butlą gazową 11 kg
      grodek
      Mam do sprzedania taboret gazowy (kuchenkę) na gaz propan-butan o mocy cieplnej 7,5 kW z wbudowaną zapalarką piezoelektryczną. Podstawa ma wymiar ok. 40 x 40 cm. W zestawie jest też reduktor gazu wraz z wężem. Taboret jest bardzo stabilny i solidnie wykonany. Butla 11 kg na gaz propan-butan,...
      2024-03-10, 18:44
    • dadek
      Czechy, Vojkovice 252, Pivovar Koníček
      dadek
      Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
      2023-11-22, 05:14
    • Ahumba
      2025.02.21-28 - Warszawa - Kranoprzejęcie w Pubie Pinta
      Ahumba
      Przez tydzień na kranach w warszawskim Pubie Pinta gościć będą piwa browaru Funky Fluid
      Start
      2025-02-21
      Koniec
      2025-02-28
      Adres
      Warszawa, Pub Pinta
      2025-01-30, 19:23
    • ART
      Nieczajna, Session Black IPA
      ART
      Piwo uwarzone na podstawie zwycięskiej receptury Pawła Wróbla w kategorii ... Session Black IPA w I Wielkopolskim Konkursie Piw Domowych.

      ekstr, 12,5 alk. 5,3.

      Piana gęsta obfita, beżowa, długotrwała.
      Gazu dużo. Może ciut za.
      Barwa - czarne nieprzejrzyste....
      2025-01-04, 23:48
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...