Pytania od nowicjusza.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Przybysz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 2

    Pytania od nowicjusza.

    Hej! Właśnie zabieram się do uwarzenia swojego pierwszego piwa i mam parę pytań. Posiadam już cały niezbędny sprzęt, brew-kit IPA od Bulldoga, ekstrakt słodowy 1,7 kg. W dodatku mam dostęp do chmieli Cascade, Citra i Mosaic w granulacie.

    1. Czy przelanie brzeczki na cichą i dodanie tych chmieli to dobry pomysł?
    2. Czy po drodze brzeczka nie straci gdzieś swojego nasycenia?

    Z góry dzięki za pomoc.

    PS. Tak, wiem, że dobra dezynfekcja sprzętu i butelek to podstawa
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    1. Tak to dobry pomysł
    2. Brzeczka nie ma nasycenia, przerobiona przez drożdze brzeczka, czyli piwo zostaje nasycone dwutlenkiem węgla dopiero w butalkach.
    Last edited by Ronoaro; 2015-07-07, 20:39.

    Comment

    • Przybysz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 2

      #3
      2. Czyli jeżeli dodam do brew-kita ten ekstrakt, to po procesie fermentacji, nic już nie muszę dodawać i wystarczy zabutelkować? Nasycenie pojawi się dopiero w butelce? Ech... Jeszcze sporo muszę się nauczyć.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Będziesz musiał dodać cukier, ze 100g.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przybysz Wyświetlenie odpowiedzi
          2. Czyli jeżeli dodam do brew-kita ten ekstrakt, to po procesie fermentacji, nic już nie muszę dodawać i wystarczy zabutelkować? Nasycenie pojawi się dopiero w butelce? Ech... Jeszcze sporo muszę się nauczyć.
          Jeszcze 100g-120g cukru albo glukozy bezpośrednio przed butelkowaniem trzeba dodać. W butelkach dofermentuje, a ponieważ CO2 nie ma gdzie uciec to zostanie w piwie i je nasyci. Pamiętaj żeby dobrze wymieszać bo jak cukru jest za mało to nasycenie jest za niskie, zaś jak jest za dużo to przy otwarciu będzie kipiało, w najgorszym scenariuszu butelki wybuchną.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X