Pytania od nowicjusza.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Przybysz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 2

    #1

    Pytania od nowicjusza.

    Hej! Właśnie zabieram się do uwarzenia swojego pierwszego piwa i mam parę pytań. Posiadam już cały niezbędny sprzęt, brew-kit IPA od Bulldoga, ekstrakt słodowy 1,7 kg. W dodatku mam dostęp do chmieli Cascade, Citra i Mosaic w granulacie.

    1. Czy przelanie brzeczki na cichą i dodanie tych chmieli to dobry pomysł?
    2. Czy po drodze brzeczka nie straci gdzieś swojego nasycenia?

    Z góry dzięki za pomoc.

    PS. Tak, wiem, że dobra dezynfekcja sprzętu i butelek to podstawa
  • Ronoaro
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2013.04
    • 160

    #2
    1. Tak to dobry pomysł
    2. Brzeczka nie ma nasycenia, przerobiona przez drożdze brzeczka, czyli piwo zostaje nasycone dwutlenkiem węgla dopiero w butalkach.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Ronoaro; 2015-07-07, 20:39.

    Comment

    • Przybysz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 2

      #3
      2. Czyli jeżeli dodam do brew-kita ten ekstrakt, to po procesie fermentacji, nic już nie muszę dodawać i wystarczy zabutelkować? Nasycenie pojawi się dopiero w butelce? Ech... Jeszcze sporo muszę się nauczyć.

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Będziesz musiał dodać cukier, ze 100g.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • KapitanPlaneta
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.11
          • 69

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Przybysz
          2. Czyli jeżeli dodam do brew-kita ten ekstrakt, to po procesie fermentacji, nic już nie muszę dodawać i wystarczy zabutelkować? Nasycenie pojawi się dopiero w butelce? Ech... Jeszcze sporo muszę się nauczyć.
          Jeszcze 100g-120g cukru albo glukozy bezpośrednio przed butelkowaniem trzeba dodać. W butelkach dofermentuje, a ponieważ CO2 nie ma gdzie uciec to zostanie w piwie i je nasyci. Pamiętaj żeby dobrze wymieszać bo jak cukru jest za mało to nasycenie jest za niskie, zaś jak jest za dużo to przy otwarciu będzie kipiało, w najgorszym scenariuszu butelki wybuchną.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
            darekd
            Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

            Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
            ...
            2023-02-07, 23:16
          • Jakubdan
            Porada dla nowicjusza
            Jakubdan
            Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
            2021-09-30, 21:16
          • Orzech1988
            XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
            zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
            XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


            Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
            2020-01-15, 17:07
          • Orzech1988
            X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
            Orzech1988
            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

            Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
            2019-01-13, 21:23
          • lakibrewer
            Kombinacja chmieli do AIPA
            lakibrewer
            Witajcie
            Prośba o opinię dot. chmieli w AIPA. Chmilę brzeczkę Simcoe 30g, Amarillo 25g i Cascade 50g. Na zimno Amarillo 25g i Simcoe 25g. Myślę nad dodaniem jeszcze Citry na zimno. Macie jakieś za\przeciw\ ile? tego chmielu?
            Z góry dzięki za pomocne rady
            2018-12-21, 23:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...