Moje pytanie dotyczy aromatów goździkowych w piwach. Tak się składa, że nie do końca je lubię... właściwie to ich nie znoszę. Jednocześnie chciałbym uwarzyć parę warek w stylach belgijskich i uniknąć goździków. W belgach podoba mi się ich lekkość i głębokie odfermentowanie. Z tego, co udało mi się dowiedzieć, to goździk tworzy się z kwasu ferulowego, który z kolei powstaje głównie ze słodu pszenicznego podczas długiej przerwy ferulikowej. Duże znaczenie ma szczep drożdży. Tyle wiem. W domu mam następujące drożdże: M44 - dość głęboko fermentują, M27 (do belgów), US-05 i S-04. Które zastosować by uniknąć goździków a jednocześnie zachować tą lekkość w piwie? Czy gdy zastosuję M27 bez przerwy ferulikowej to uniknę tego aromatu? Czy powinienem jakoś inaczej podchodzić do kwestii temperatur? Dziękuję za odpowiedź.
Goździki w piwie belgijskim
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...-
Channel: Anglia
-
-
Na Słowacji browarów restauracyjnych nie przybywa w takim tempie jak w sąsiednich Czechach, dlatego każdy nowy obiekt tego typu na piwnej mapie cieszy.
W zeszłym roku na zachodzie kraju, w niewielkim miasteczku Skalica przy granicy z Czeską Republiką swoje podwoje otworzył browar Špicer....-
Channel: Słowacja
2025-01-25, 22:06 -
-
Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
-
Channel: Niemcy
-
-
Wreszcie dotarło i do nas nowe wydawnictwo w jęz. polskim - "Warzenie bez kompromisów" Randy'ego Moshera.
Dzięki Tomkowi z Piwo.org elroy i Piotrowi Kucharskiemu Twilight_Alehouse powstało polskie wydanie tej niejako kultowej książki.
Zawiera polski dodatek...2025-01-03, 00:43 -
Bardzo wesołe
miejsce w samym centrum Kassel. Główne skrzyżowanie tramwajowe (gwiazda czyli Stern, rozjazdy w każdym kierunku), ruch tramwajów całodobowy. Nigdzie nie znalazłem godzin otwarcia/zamknięcia, o każdej porze dnia/nocy gdy przejeżdżaliśmy było otwarte (przynajmniej w sierpniu...
-
Channel: Niemcy
2024-09-03, 03:09 -
- Loading...
- Koniec listy.