Witam
Już od jakiegoś czasu jestem zakochany we wszelakim gatunkowo piwie i postanowiłem sam uważyć swoje piwo. Już dawno miałem to na myśli, ale odkładałem to ciągle tłumacząc sobie, że sam nie dam rady pewnie tego zrobić. Przyszedł jednak ten moment i postanowiłem zakupić sprzęt do robienia piwa w zestawie, który jutro będzie u mnie. Oglądałem wiele filmików o warzeniu piwa, oraz czytałem artykuły, niestety praktycznie każdy filmik jak i artykuł różnił się szczegółami co trochę mnie zmyliło i chciał bym waszej pomocy a raczej skontrowaniu tego, co chcę zrobić, abym nie zraził się po pierwszej warce jeśli mi nie wyjdzie. Bardzo prosił bym o przeczytanie poniższych kroków, które chcę zrobić i ewentualnym ich poprawieniu.
1. Dezynfekuje wszelakie przedmioty, które mają styczność z piwem wsypując 4 gr. środka OXI na 1L wody. [Tutaj moje pytanie, czy jeśli w tym litrze wody z środkiem OXi umyję fermentator to czy mogę tą wodę przelać do naczynia i myć inne rzeczy, czy nadaje się już ona do wylania, druga sprawa to czy po takim środku fermentator, mieszadło itp muszą wyschnąć? I trzecia rzecz po takiej dezynfekcji ponoć nie trzeba spłukiwać tych rzeczy zanurzonych w środku OXI, ale czy to prawda?].
2. Gotuję w naczyniu 17 litrów wody, tak aby wrzała i odstawiam ją do całkowitego schłodzenia (przypuszczam, że około 1.5-2 godzin).
3. Wsypuję drożdze dołączone do brewkita do szklanki nalanej w pół wody i zamykam szklankę sreberkiem np. takim śniadaniowym [I tutaj mam wątpliwość, ponieważ drożdze rozwijają się w danej temperaturze i jak można sprawdzić, że właśnie w tej szklance jest 24 stopnie, aby wsypać drożdże, jest na to jakiś sposób?, czy drożdże dodaje się do wody wcześniej wrzącej, która stygnie?, druga sprawa to ponoć niektórzy wsypują jeszcze łyżeczkę cukru do szklanki a potem drożdże, który sposób jest lepszy z cukrem czy bez?
4. Następnym krokiem jest zagotowanie wody w garnku i włożenie do niego Brewkita, w moim przypadku Finlandia Lager na około 10 minut, po tym czasie należy Brewkit wyciągnąć i teraz największa zagadka dla mnie bo ten brewkit dodajemy do garnka gdzie jest około 2 litrów wody, ale gorącej? wrzącej, czy normalnej? Piwo powinno się gotować około 10-15 minut więc w takim przypadku czy można zawartość Brewkita wlać do zimnej wody poczekać na wrzenie wody i we wrzącej wodzie gotować go 15 minut?
5. Dodajemy jakieś słodziwo do piwa, w moim przypadku BA Brew-kit PLUS, tylko kiedy go dodajemy? Od razu do zimnej , lub gorącej wody, czy dopiero jak wlejemy zawartość Brewkita?
6. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy zawartość garnka z Brewkitem do fermentatora.
7. Dolewamy 17 litrów wody przegotowanej, ale już wystudzonej, tak aby było 20 litrów.
8. Jeśli temperatura w fermentatorze będzie około 20-24 stopni wlewamy drożdże znajdujące się do tej pory w szklance. [Tutaj mam pytanie, czy może być to wyższa temperatura niż 24 stopnie?].
9. Mieszkamy wszystko dokładnie zamykamy szczelnie pojemnik i wlewamy do rurki małą ilość wody.
10. Odstawiamy fermentator w miejsce gdzie będzie miał stale 20-24 stopnie [Jaka powinna być najlepsza temperatura? w lecie ciężko o niższą niż 24 stopnie, czy to nie zepsuje piwa?].
11. Po 10 dniach otwieramy fermentator i przelewamy jego zawartość do wiadra z kranikiem spustowym. [Czy przelewanie w ten sposób piwa wężykiem z jednego pojemnika do drugiego nie spowoduje, że dostaną się drożdże do drugiego wiadra?].
12. Dodajemy gazu do piwa, czyli odliczamy 4 gr cukru lub glukozy na każdą butelkę wsypujemy ją do szklanki na 40 butelek to 160 gr i wsypujemy to do wiadra, z którego będziemy przelewać piwo do butelek.[Czy cukier nie jest czasami lepszy od glukozy przy dodawaniu gazu? Ponoć piwo z glukozą ma słaby gaz].
13. Przelewamy piwo do butelek starając się, żeby za bardzo go nie wzburzyć.
14. Odkładamy butelki w pierwszym tygodniu do pomieszczania gdzie jest mniej więcej 20-24 stopnie, następnie na 3 tygodnie odkładamy do ciemnego i chłodniejszego miejsca.
Bardzo prosił bym o odniesienie się do tego co napisałem, czy wszystko dobrze zrozumiałem? Tak jak mówię, chciał bym zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym, ale potrzebuję małej pomocy przy pierwszej warce. Bardzo mnie też frapuje to jak i kiedy odmierza się zawartość alkoholu w piwie, czyli kiedy to się robi i jak się przelicza na alkohol, oraz kiedy się sprawdza czy fermentacja jest już zakończona.
Za wszystkie uwagi dziękuję, jeśli mylę jakieś pojęcia to proszę mnie poprawić
Pozdrawiam.
Już od jakiegoś czasu jestem zakochany we wszelakim gatunkowo piwie i postanowiłem sam uważyć swoje piwo. Już dawno miałem to na myśli, ale odkładałem to ciągle tłumacząc sobie, że sam nie dam rady pewnie tego zrobić. Przyszedł jednak ten moment i postanowiłem zakupić sprzęt do robienia piwa w zestawie, który jutro będzie u mnie. Oglądałem wiele filmików o warzeniu piwa, oraz czytałem artykuły, niestety praktycznie każdy filmik jak i artykuł różnił się szczegółami co trochę mnie zmyliło i chciał bym waszej pomocy a raczej skontrowaniu tego, co chcę zrobić, abym nie zraził się po pierwszej warce jeśli mi nie wyjdzie. Bardzo prosił bym o przeczytanie poniższych kroków, które chcę zrobić i ewentualnym ich poprawieniu.
1. Dezynfekuje wszelakie przedmioty, które mają styczność z piwem wsypując 4 gr. środka OXI na 1L wody. [Tutaj moje pytanie, czy jeśli w tym litrze wody z środkiem OXi umyję fermentator to czy mogę tą wodę przelać do naczynia i myć inne rzeczy, czy nadaje się już ona do wylania, druga sprawa to czy po takim środku fermentator, mieszadło itp muszą wyschnąć? I trzecia rzecz po takiej dezynfekcji ponoć nie trzeba spłukiwać tych rzeczy zanurzonych w środku OXI, ale czy to prawda?].
2. Gotuję w naczyniu 17 litrów wody, tak aby wrzała i odstawiam ją do całkowitego schłodzenia (przypuszczam, że około 1.5-2 godzin).
3. Wsypuję drożdze dołączone do brewkita do szklanki nalanej w pół wody i zamykam szklankę sreberkiem np. takim śniadaniowym [I tutaj mam wątpliwość, ponieważ drożdze rozwijają się w danej temperaturze i jak można sprawdzić, że właśnie w tej szklance jest 24 stopnie, aby wsypać drożdże, jest na to jakiś sposób?, czy drożdże dodaje się do wody wcześniej wrzącej, która stygnie?, druga sprawa to ponoć niektórzy wsypują jeszcze łyżeczkę cukru do szklanki a potem drożdże, który sposób jest lepszy z cukrem czy bez?
4. Następnym krokiem jest zagotowanie wody w garnku i włożenie do niego Brewkita, w moim przypadku Finlandia Lager na około 10 minut, po tym czasie należy Brewkit wyciągnąć i teraz największa zagadka dla mnie bo ten brewkit dodajemy do garnka gdzie jest około 2 litrów wody, ale gorącej? wrzącej, czy normalnej? Piwo powinno się gotować około 10-15 minut więc w takim przypadku czy można zawartość Brewkita wlać do zimnej wody poczekać na wrzenie wody i we wrzącej wodzie gotować go 15 minut?
5. Dodajemy jakieś słodziwo do piwa, w moim przypadku BA Brew-kit PLUS, tylko kiedy go dodajemy? Od razu do zimnej , lub gorącej wody, czy dopiero jak wlejemy zawartość Brewkita?
6. Mieszamy wszystko dokładnie i wlewamy zawartość garnka z Brewkitem do fermentatora.
7. Dolewamy 17 litrów wody przegotowanej, ale już wystudzonej, tak aby było 20 litrów.
8. Jeśli temperatura w fermentatorze będzie około 20-24 stopni wlewamy drożdże znajdujące się do tej pory w szklance. [Tutaj mam pytanie, czy może być to wyższa temperatura niż 24 stopnie?].
9. Mieszkamy wszystko dokładnie zamykamy szczelnie pojemnik i wlewamy do rurki małą ilość wody.
10. Odstawiamy fermentator w miejsce gdzie będzie miał stale 20-24 stopnie [Jaka powinna być najlepsza temperatura? w lecie ciężko o niższą niż 24 stopnie, czy to nie zepsuje piwa?].
11. Po 10 dniach otwieramy fermentator i przelewamy jego zawartość do wiadra z kranikiem spustowym. [Czy przelewanie w ten sposób piwa wężykiem z jednego pojemnika do drugiego nie spowoduje, że dostaną się drożdże do drugiego wiadra?].
12. Dodajemy gazu do piwa, czyli odliczamy 4 gr cukru lub glukozy na każdą butelkę wsypujemy ją do szklanki na 40 butelek to 160 gr i wsypujemy to do wiadra, z którego będziemy przelewać piwo do butelek.[Czy cukier nie jest czasami lepszy od glukozy przy dodawaniu gazu? Ponoć piwo z glukozą ma słaby gaz].
13. Przelewamy piwo do butelek starając się, żeby za bardzo go nie wzburzyć.
14. Odkładamy butelki w pierwszym tygodniu do pomieszczania gdzie jest mniej więcej 20-24 stopnie, następnie na 3 tygodnie odkładamy do ciemnego i chłodniejszego miejsca.
Bardzo prosił bym o odniesienie się do tego co napisałem, czy wszystko dobrze zrozumiałem? Tak jak mówię, chciał bym zacząć swoją przygodę z piwowarstwem domowym, ale potrzebuję małej pomocy przy pierwszej warce. Bardzo mnie też frapuje to jak i kiedy odmierza się zawartość alkoholu w piwie, czyli kiedy to się robi i jak się przelicza na alkohol, oraz kiedy się sprawdza czy fermentacja jest już zakończona.
Za wszystkie uwagi dziękuję, jeśli mylę jakieś pojęcia to proszę mnie poprawić
Pozdrawiam.
Comment