A ja mam do was jeszcze jedno pytanie, otóż jaka jest prawidłowa temperatura podawania piwa robionego z brewkita? Czytałem, że nie powinno być to piwo mocno schłodzone z lodówki, jedynie postawione w lodówce max 15 minut czy jest to prawda?
Pierwsze piwo - Czy to, aby na pewno tak?
Collapse
X
-
Po dwóch tygodniach od butelkowania otworzyłem jedno piwo, aby zobaczyć jak się układa. Bardzo bałem się o gaz i pianę, bo mało tej glukozy dodałem, jednak ku mojemu zaskoczeniu gaz było słychać od razu po otworzeniu piwa a piana zrobiła się średnio wysoka, ale drobnopęcherzykowa, bardzo ładna. Sam smak jednak jest bardzo płytki, wodnisty, pusty. Ewidentnie czegoś brakuje, smakuje bardziej jak woda, nie wiem czy to za sprawą brewkita jaki posiadałem czy nie. Tak czy tak i tak jestem zadowolony z piwa bo było to moje pierwsze piwo i jak na tyle błędów, które popełniłem to da się je wypić, może nie z dużym smakiem, ale jednak
Comment
-
-
Mam takie pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów domowych: warzę stout z zestawu browamatora z ekstraktów (prawdziwy stout 12 blg) i planowałem zlać po 7 dniach z burzliwej na cichą fermentację. Czy stanie się coś niedobrego jak odłożę ten zabieg na 2-3 dni później ( powodem jest wieczór - właściwie weekend - kawalerski brata ciotecznego ;-))
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Baniok Wyświetlenie odpowiedziCicha się nie zaczyna jak przelejesz do drugiego wiadra, tylko jak drożdże zeżrą fermentowalne cukry Nic się nie stanie, cicha się zacznie bez Twojego przelewania.
Comment
-
Comment