A ja mam do was jeszcze jedno pytanie, otóż jaka jest prawidłowa temperatura podawania piwa robionego z brewkita? Czytałem, że nie powinno być to piwo mocno schłodzone z lodówki, jedynie postawione w lodówce max 15 minut czy jest to prawda?
Pierwsze piwo - Czy to, aby na pewno tak?
Collapse
X
-
Po dwóch tygodniach od butelkowania otworzyłem jedno piwo, aby zobaczyć jak się układa. Bardzo bałem się o gaz i pianę, bo mało tej glukozy dodałem, jednak ku mojemu zaskoczeniu gaz było słychać od razu po otworzeniu piwa a piana zrobiła się średnio wysoka, ale drobnopęcherzykowa, bardzo ładna. Sam smak jednak jest bardzo płytki, wodnisty, pusty. Ewidentnie czegoś brakuje, smakuje bardziej jak woda, nie wiem czy to za sprawą brewkita jaki posiadałem czy nie. Tak czy tak i tak jestem zadowolony z piwa bo było to moje pierwsze piwo i jak na tyle błędów, które popełniłem to da się je wypić, może nie z dużym smakiem, ale jednakComment
-
Mam takie pytanie do bardziej zaawansowanych piwowarów domowych: warzę stout z zestawu browamatora z ekstraktów (prawdziwy stout 12 blg) i planowałem zlać po 7 dniach z burzliwej na cichą fermentację. Czy stanie się coś niedobrego jak odłożę ten zabieg na 2-3 dni później ( powodem jest wieczór - właściwie weekend - kawalerski brata ciotecznego ;-))Comment
-
Słuszna uwaga, tylko chodzi mi o kwestię czy przez nieco późniejsze zlanie na cichą nie pojawią się np nuty autolizy czy coś innego niepożądanego w końcowym rozrachunku.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam!
Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...-
Channel: Surowce
-
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast
Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...-
2024-11-23, 19:56 -
-
Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g
Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...-
-
-
Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment