Pierwsza warka, zmętnienie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kocmoluch
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 2

    Pierwsza warka, zmętnienie.

    Witam uwarzyłem piwo z brew kita, niby lager ale temperatura zalecana do fermentacji temu przeczy (18-24). Piwo fermentowało na burzliwej stało tydzień w 20 stopniach, potem zlałem na cichą i znowu 20 stopni. Po tygodniu cichej, pokazywało nieco ponad 2blg. Szybka decyzja do butelek. W aromacie, owocowe, może delikatnie emulsja.W smaku delikatnie kwaskowe. 4g glukozy na refermentacje. I tu moje pytanie, piwo stoi kilka dni w butelkach jednak jego zmętnienie się nie zmniejsza. Zakażenie? Planuje poczekać jeszcze z tydzień i otworzyć pierwszą butelkę.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Na tym etapie zmętnienie to normalna rzecz, nie przejmowałbym się tym zbytnio. Gorzej z kwaskiem, który jest raczej niepokojącą rzeczą.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Kocmoluch
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 2

      #3
      Nie jest to kwasowość taka octowa, odnieść mogę to do smaku rozgazowanego, ciepłego piwa. Nie mniej, w weekend otworzę i zobaczę czy nie jest gorzej

      Comment

      Przetwarzanie...
      X