Witam uwarzyłem piwo z brew kita, niby lager ale temperatura zalecana do fermentacji temu przeczy (18-24). Piwo fermentowało na burzliwej stało tydzień w 20 stopniach, potem zlałem na cichą i znowu 20 stopni. Po tygodniu cichej, pokazywało nieco ponad 2blg. Szybka decyzja do butelek. W aromacie, owocowe, może delikatnie emulsja.W smaku delikatnie kwaskowe. 4g glukozy na refermentacje. I tu moje pytanie, piwo stoi kilka dni w butelkach jednak jego zmętnienie się nie zmniejsza. Zakażenie? Planuje poczekać jeszcze z tydzień i otworzyć pierwszą butelkę.
Pierwsza warka, zmętnienie.
Collapse
X
-
Na tym etapie zmętnienie to normalna rzecz, nie przejmowałbym się tym zbytnio. Gorzej z kwaskiem, który jest raczej niepokojącą rzeczą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Related Topics
Collapse
-
Historia českolipského piva sięga 14 wieku, natomiast obecną piwna historię miasteczka od 2023 roku zaczął wytyczać lokalny domowy piwowar Pavel Konvalina. Oczywiście początki to piwowarstwo domowe, następnie browar kontraktowy (browar Kunratice ), a od dwóch lat własny browar.
...
-
Channel: Czechy
-
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)
Piwo jasne, pasteryzowane.
Ekstrakt: brak informacji.
Alk.: 5,6% obj.
Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...3 Photos-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-12-31, 21:45 -
-
Aż dziwne, że ten browar jeszcze nie został opisany na forum.
Działający (podobno) od 2021 roku obiekt to dziwaczny twór browaru restauracyjnego, połączonego ze stacją benzynową, zlokalizowany przy skrzyżowaniu dróg w miejscowości Dziekanowice, kilkanaście kilometrów od Wieliczki....-
Channel: Małopolskie
-
-
CREW Republic to jedna z ikon tzw. piwnej rewolucji w Niemczech przeżywa problemy i w związku z tym zakończył warzenie w swoim podmonachijskim browarze i powraca do warzenia kontraktowego w Bittburgerze, gdzie będą mieli do swojej dyspozycji osobny browarek eksperymentalny.
Piwa z...-
Channel: Niemcy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment