Witam uwarzyłem piwo z brew kita, niby lager ale temperatura zalecana do fermentacji temu przeczy (18-24). Piwo fermentowało na burzliwej stało tydzień w 20 stopniach, potem zlałem na cichą i znowu 20 stopni. Po tygodniu cichej, pokazywało nieco ponad 2blg. Szybka decyzja do butelek. W aromacie, owocowe, może delikatnie emulsja.W smaku delikatnie kwaskowe. 4g glukozy na refermentacje. I tu moje pytanie, piwo stoi kilka dni w butelkach jednak jego zmętnienie się nie zmniejsza. Zakażenie? Planuje poczekać jeszcze z tydzień i otworzyć pierwszą butelkę.
Pierwsza warka, zmętnienie.
Collapse
X
-
Na tym etapie zmętnienie to normalna rzecz, nie przejmowałbym się tym zbytnio. Gorzej z kwaskiem, który jest raczej niepokojącą rzeczą.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
Comment