Witam,
Uwarzyłem ostatnio swoje pierwsze piwo, które obecnie fermentuje. Jako że mam jeszcze czas do zlania piwa na cichą postanowiłem zmierzyć ekstrakt by za 2 dni sprawdzić czy się nie zmienił. Lecz wcześniej chciałem się upewnić, że zrobię to prawidłowo. Pytanie jest może prozaiczne, ale nie chcę ani zakazić ani zmarnować piwa. Mianowicie - nie wiem czy powinienem próbkę pobrać wężykiem(i zassać ustami) czy przez kranik, jak zdezynfekować przyrządy oraz czy próbkę po pomiarze mogę zwrócić do fermentora. Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź od doświadczonego piwowara.
Uwarzyłem ostatnio swoje pierwsze piwo, które obecnie fermentuje. Jako że mam jeszcze czas do zlania piwa na cichą postanowiłem zmierzyć ekstrakt by za 2 dni sprawdzić czy się nie zmienił. Lecz wcześniej chciałem się upewnić, że zrobię to prawidłowo. Pytanie jest może prozaiczne, ale nie chcę ani zakazić ani zmarnować piwa. Mianowicie - nie wiem czy powinienem próbkę pobrać wężykiem(i zassać ustami) czy przez kranik, jak zdezynfekować przyrządy oraz czy próbkę po pomiarze mogę zwrócić do fermentora. Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź od doświadczonego piwowara.
Comment