Pomiar ekstraktu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • rer1rer1
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.01
    • 5

    #1

    Pomiar ekstraktu

    Witam,
    Uwarzyłem ostatnio swoje pierwsze piwo, które obecnie fermentuje. Jako że mam jeszcze czas do zlania piwa na cichą postanowiłem zmierzyć ekstrakt by za 2 dni sprawdzić czy się nie zmienił. Lecz wcześniej chciałem się upewnić, że zrobię to prawidłowo. Pytanie jest może prozaiczne, ale nie chcę ani zakazić ani zmarnować piwa. Mianowicie - nie wiem czy powinienem próbkę pobrać wężykiem(i zassać ustami) czy przez kranik, jak zdezynfekować przyrządy oraz czy próbkę po pomiarze mogę zwrócić do fermentora. Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź od doświadczonego piwowara.
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rer1rer1
    Witam,
    Uwarzyłem ostatnio swoje pierwsze piwo, które obecnie fermentuje. Jako że mam jeszcze czas do zlania piwa na cichą postanowiłem zmierzyć ekstrakt by za 2 dni sprawdzić czy się nie zmienił. Lecz wcześniej chciałem się upewnić, że zrobię to prawidłowo. Pytanie jest może prozaiczne, ale nie chcę ani zakazić ani zmarnować piwa. Mianowicie - nie wiem czy powinienem próbkę pobrać wężykiem(i zassać ustami) czy przez kranik, jak zdezynfekować przyrządy oraz czy próbkę po pomiarze mogę zwrócić do fermentora. Byłbym wdzięczny za każdą odpowiedź od doświadczonego piwowara.
    Próbkę najlepiej zlej przez kranik prosto do menzurki, tak będzie najbezpieczniej. Po jak i przed zabiegiem przemyj kranik środkiem dezynfekującym, np. roztworem OXI aplikowanym ze spryskiwacza. Próbki nie radzę zwracać ponownie do fermentora, tylko wypić - będziesz miał przynajmniej obraz jak smakuje twoje pierwsze, młode piwo.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • rer1rer1
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.01
      • 5

      #3
      Dzięki wielkie.

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24004

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kostas
        Próbkę najlepiej zlej przez kranik prosto do menzurki, tak będzie najbezpieczniej. Po jak i przed zabiegiem przemyj kranik środkiem dezynfekującym, np. roztworem OXI aplikowanym ze spryskiwacza. Próbki nie radzę zwracać ponownie do fermentora, tylko wypić - będziesz miał przynajmniej obraz jak smakuje twoje pierwsze, młode piwo.
        Jednak kranik to niebezpieczna droga usiana trudnymi do dezynfekcji zakamarkami. Lepiej pobrać piwo zdezynfekowaną/wyparzoną stalową warząchwią
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • kostas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 212

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
          Jednak kranik to niebezpieczna droga usiana trudnymi do dezynfekcji zakamarkami. Lepiej pobrać piwo zdezynfekowaną/wyparzoną stalową warząchwią
          Najlepiej nie tykać niczego przez 10 dni burzliwej i 10 dni cichej - co ma dofermentować to dofermentuje, bez zbędnego mierzenia. No, chyba że mowa o piwach mocniejszych.

          Swoją drogą jedynym problemem z kranikiem jaki miałem do tej pory, było zlewanie przez czerwony kranik z CP (nie wspominając o nieszczelnych kranikach z BA w miejscu styku uszczelki z fermentorem). Przy którymś tam razie brzeczka lekko "wyszła" przez miejsce pod zaworkiem - jednak było jej na tyle mało, że od razu zalepiła miejsce w którym chciała sobie wyjść.
          Browar Domowy El Greco na Facebooku

          Comment

          • Rycho_128
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2007.03
            • 1054

            #6
            Ja blg w fermentorze mierzę prościej - wrzucając doń balingometr zdezynfekowany spirytusem (może ponoć być 70% alk). Tak robię przed zadaniem drożdży i pod koniec burzliwej i przed rozlewem do butelek. Ewentualnie można przeliczyć uwzględniając temperaturę brzeczki, ale zazwyczaj ma ona i tak plus minus 20 st. C. Z menzurki korzystam przy filtrowaniu/wysładzaniu. Dopiero w sumie zaczynam piwowarzenie, (3 większe warki) ale na razie się to sprawdza.
            Gdański Browar WaRy
            Gdański Browar WaRy w BrowarBizie
            Piwo z kufla smakuje lepiej :)///Mniej karmelu...

            Comment

            • kostas
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2014.08
              • 212

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Rycho_128
              Ja blg w fermentorze mierzę prościej - wrzucając doń balingometr zdezynfekowany spirytusem (może ponoć być 70% alk). Tak robię przed zadaniem drożdży i pod koniec burzliwej i przed rozlewem do butelek.
              Ja zawsze mam awersję przed wrzuceniem/włożeniem czegokolwiek do brzeczki/piwa.

              Co więcej, jest to jak do tej pory niezawodne
              Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-07-21, 21:22.
              Browar Domowy El Greco na Facebooku

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Charlie44
                Druga warka z zacieru
                Charlie44
                Dzień dobry, cześć i czołem

                Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
                Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
                2018-07-03, 15:54
              • Charlie44
                Moja druga warka z zacieru.
                Charlie44
                Dzień dobry, cześć i czołem

                Znowu będzie pisanie o popełnionych błędach i kilka pytań o to co się stało oraz co może się stać. No jestem nowicjuszem więc proszę o wyrozumiałość.
                Zrobiłem sobie dwa dni temu drugi zacier (APA) w mojej "karierze" i chciałbym...
                2018-07-02, 16:03
              • pegazus300
                Desprej w fermentorze
                pegazus300
                Hej. Przy przelewaniu na cichą, pobierałem próbkę chochlą zdezynfekowaną desprejem (ale jeszcze mokrą od niego) ponadto zdezynfekowałem pokrywkę desprejem i z tej pokrywki kilka/kilkanaście kropel despreja wpadło do fermentora. By tego było mało zassało mi z rurki trochę despreja do fermentora...
                2018-04-15, 20:50
              • wojtemac
                Zestaw do domowego warzenia piwa + 3 skrzynki z butelkami
                wojtemac
                Mam do sprzedania zestaw startowy do domowej produkcji piwa; W skład zestawu wchodzą:
                - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą
                - pojemnik fermentacyjny 33 litry z pokrywą oraz kranik
                - termometr analogowy
                - ballingometr / areometr / cukromierz 0-25º BLG wraz ze szklaną...
                2024-09-15, 11:09
              • SielskieWzgorze
                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                SielskieWzgorze
                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                ...
                2024-02-19, 09:28
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...