Chmielenie w pończochach, farbowanie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jessup
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 13

    #1

    Chmielenie w pończochach, farbowanie

    Temat z serii idiotycznych, ale co zrobić, shit happens :P

    Dzisiaj pierwszy raz chmieliłem na zimno. Nie chciałem wrzucać granulatu luzem, żeby nie było problemu z odfiltrowaniem chmielin, więc kupiłem pończochy. Gotowałem ją kilka minut w celu dezynfekcji, wrzuciłem chmiel z obciążnikiem i poszło do fermentora. Dopiero potem zorientowałem się, że woda w garnku po gotowaniu zabarwiła się, więc puściła farba. Nie wyciskałem pończochy zbytnio z wody, ani nie płukałem po gotowaniu, także myślę, że troszkę tego barwnika poszło razem z nią do fermentora :/

    Jaki to może mieć wpływ na piwo? Podejrzewam też, że taki barwnik może być toksyczny, chociaż na szczęście dużo tego nie mogło pójść.
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9800

    #2
    Szał!!! Wykręć te pończochy, wysusz, wdziej i na zlot przybywaj! Furorę zrobisz!!!
    Sorka, ale ten temat dociera do granic absurdu niczym najlepsze kawałki MontyPajtona .
    Twoje zdrowie, Jessup

    Comment

    • Jessup
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.11
      • 13

      #3
      Nie mój rozmiar :P Jestem fanem Mony Pythona, także trochę się wzorowałem

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Jessup
        Dopiero potem zorientowałem się, że woda w garnku po gotowaniu zabarwiła się, więc puściła farba. Nie wyciskałem pończochy zbytnio z wody, ani nie płukałem po gotowaniu, także myślę, że troszkę tego barwnika poszło razem z nią do fermentora :/
        To fakt, nawet po jednym gotowaniu pończocha i po drugim gotowaniu także zabarwiła wodę. Pończochy używam najczęściej jako filtru przy rozlewie, aby pozbyć się chmielu po chmieleniu na zimno. Myślę że przy niskiej temperaturze cieczy, tego barwinka nie uwalnia się tak dużo jak w przypadku gotowania tejże pończochy.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kostas; 2015-07-22, 18:07.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        • Jessup
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.11
          • 13

          #5
          Początkowo miałem w planach ich używać do chmielenia przy gotowaniu, ale widzę, że to zły pomysł. Tak jak piszesz, chyba głównie do filtracji przy rozlewie się nadaje.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Prusak
            Perła, American IPA
            Prusak
            Parametry:
            E: 14, 9 % wag.
            A: 6,2& obj.
            Reklamowane na kontrze chmielenie: Cascade, Centennial, Amarillo, Simcoe.
            Nie wiem, co poszło nie tak, ale wywąchać się ich nie da. Może leciutki nieżyt nosa zdecydował, może nie, ale czuć naprawdę niewiele, śładowa żywiczność,...
            2025-01-04, 22:00
          • Brandis
            Chmielenie na zimno.
            Brandis
            Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
            Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
            2020-02-05, 16:00
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • robert7317
            Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie
            robert7317
            Witam wszystkich na początku.
            Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).

            Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:

            SKŁADNIKI:
            -ekstrakt słodowy...
            2018-05-30, 21:51
          • Vatron
            Słabe odfermentowanie
            Vatron
            Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Będę wdzięczny za okazaną pomoc. A oto w czym tkwi problem.

            Otóż jestem początkującym piwowarem. Moją pierwszą warką była Finlandia lager z brewkitu. Problem dotyczy jednak mojej...
            2017-02-09, 01:42
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...