Zatrzymana fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • shaxini
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 4

    Zatrzymana fermentacja

    Witam!

    Piwo które warzę to Stout z ekstraktu nachmielonego Gozdawa. Brzeczka początkowo miała 12 blg. Minęło 7 dni i brzeczka ma około 5 blg i "bulgotanie" jest rzadkością. Przeglądając dziesiątki tematów na forum nie znalazłem konkretnego rozwiązania, wszędzie piszą inne porady. Zdecydowałem, że przeleje brzeczkę na cichą. Po kilku godzinach nadal nie ma "bulgotania", jest lekka piany oraz poziom wody w rurce lekko sie zmienił, coś chyba powoli idzie.
    1. Ekstrakt nachmielony Gozdawa Stout + drożdże w zestawie
    2. Ekstrakt niechmielony Gozdawa Ciemny 1,7kg
    3. Temperatura przy fermentacji ok 26-24 stopnie
    4. Początkowo 12 blg.
    5. Wszystko dokładnie dezynfekowałem.
    Mam kilka pytań.
    1. Dobrze zrobiłem zmieniając na cichą?
    2. Jeżeli poziom blg nie spadnie to co dalej? Butelkować?
    3. Ile czasu trzymać na cichej?

    Proszę o pomoc i przepraszam jak czegoś nie dopisałem. To moja pierwsza warka.
    Pozdrawiam!
  • Jessup
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.11
    • 13

    #2
    Wygląda na koniec fermentacji. Odbyła się w wysokiej temperaturze, więc poszła szybko. Drożdże pewnie miałeś PAY7, one nie odfermentowują głęboko, do tego to brewkit. Na cichej możesz potrzymać tydzień, potem butelkuj.
    Last edited by Jessup; 2015-07-26, 18:05.

    Comment

    • shaxini
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 4

      #3
      Dzięki wielkie, tak zrobie. Ale czy nie będzie z tego granatów po przeliczeniu 4g na butelkę?

      Comment

      • jerzdna
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2014.07
        • 240

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika shaxini Wyświetlenie odpowiedzi
        Dzięki wielkie, tak zrobie. Ale czy nie będzie z tego granatów po przeliczeniu 4g na butelkę?
        Jesteś pewien że chcesz mieć mocno wysyconego stouta? Ja do swojego milk stouta dodałem 2,75 g glukozy na 0,5 l i uważam że to za dużo ale co kto lubi...

        Comment

        • shaxini
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.07
          • 4

          #5
          Właśnie w tym problem, że nie wiadomo dokładnie jak się piwo zachowa. Czytałem post jednego z użytkowników który miał taki sam problem co ja, warzył Irish Stout'a. Dodał mniejszą ilość glukozy tak mniej więcej 2/3 i wyszło mu słabo nagazowane. Może zrobił jakiś błąd, a może Irish tak zareagował. No nic dzięki za pomoc, może rzeczywiście lepiej dać taką ilość niż potem sprzątać

          Comment

          • Jessup
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2009.11
            • 13

            #6
            Tu masz kalkulator surowca do refermentacji. Wg. stylu nagazowanie powinno być niskie (1.6-2.0). Żeby mieć nasze jednostki, dopisz L (dla litrów) i C (dla stopni C) po liczbie. Ja bym dał jeszcze mniej niż 2,75g na butelkę, ale zależy od temperatury i tego, czy lubisz wysoko nasycone piwa.

            Comment

            • shaxini
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.07
              • 4

              #7
              Ok, dzięki. Poczekam jeszcze parę dni na cichej i zaczynam butelkować

              Comment

              Przetwarzanie...
              X