Witam!
Piwo które warzę to Stout z ekstraktu nachmielonego Gozdawa. Brzeczka początkowo miała 12 blg. Minęło 7 dni i brzeczka ma około 5 blg i "bulgotanie" jest rzadkością. Przeglądając dziesiątki tematów na forum nie znalazłem konkretnego rozwiązania, wszędzie piszą inne porady. Zdecydowałem, że przeleje brzeczkę na cichą. Po kilku godzinach nadal nie ma "bulgotania", jest lekka piany oraz poziom wody w rurce lekko sie zmienił, coś chyba powoli idzie.
1. Ekstrakt nachmielony Gozdawa Stout + drożdże w zestawie
2. Ekstrakt niechmielony Gozdawa Ciemny 1,7kg
3. Temperatura przy fermentacji ok 26-24 stopnie
4. Początkowo 12 blg.
5. Wszystko dokładnie dezynfekowałem.
Mam kilka pytań.
1. Dobrze zrobiłem zmieniając na cichą?
2. Jeżeli poziom blg nie spadnie to co dalej? Butelkować?
3. Ile czasu trzymać na cichej?
Proszę o pomoc i przepraszam jak czegoś nie dopisałem. To moja pierwsza warka.
Pozdrawiam!
Piwo które warzę to Stout z ekstraktu nachmielonego Gozdawa. Brzeczka początkowo miała 12 blg. Minęło 7 dni i brzeczka ma około 5 blg i "bulgotanie" jest rzadkością. Przeglądając dziesiątki tematów na forum nie znalazłem konkretnego rozwiązania, wszędzie piszą inne porady. Zdecydowałem, że przeleje brzeczkę na cichą. Po kilku godzinach nadal nie ma "bulgotania", jest lekka piany oraz poziom wody w rurce lekko sie zmienił, coś chyba powoli idzie.
1. Ekstrakt nachmielony Gozdawa Stout + drożdże w zestawie
2. Ekstrakt niechmielony Gozdawa Ciemny 1,7kg
3. Temperatura przy fermentacji ok 26-24 stopnie
4. Początkowo 12 blg.
5. Wszystko dokładnie dezynfekowałem.
Mam kilka pytań.
1. Dobrze zrobiłem zmieniając na cichą?
2. Jeżeli poziom blg nie spadnie to co dalej? Butelkować?
3. Ile czasu trzymać na cichej?
Proszę o pomoc i przepraszam jak czegoś nie dopisałem. To moja pierwsza warka.
Pozdrawiam!
Comment