Dzień dobry,
Mam wielką prośbę o poradę. Jestem początkującym piwowarem i zacząłem moją przygodę od Brewkitu. Robię już 2 warkę, pierwsza już rozlana do butelek i teraz przechodzi refermentacje warka się udała. Podczas drugiej warki a jest to Pilsner Coopers uwadniałem drożdże w szklance przed dodaniem do fermentatora. Drożdże były dołączone do puszki. Całą saszetkę wsypałem do szklanki. Niestety przez przypadek uderzyłem szklankę oknem i została mi niewielka ilość drożdży w szklance. Przelałem pozostałość drożdży do nowej czystej szklanki dodając wody oraz odrobine glukozy myśląc że to pozwoli im się namnożyć. Po 15 min wlałem drożdże do fermentatora i zamknąłem pokrywę. Teraz moje pytanie czy zbyt mała ilość drożdży zaszkodzi piwu?? czy można dodać drożdże w trakcie fermentacji gdybym dzisiaj dokupił?? Dziękuje bardzo za pomoc !
Mam wielką prośbę o poradę. Jestem początkującym piwowarem i zacząłem moją przygodę od Brewkitu. Robię już 2 warkę, pierwsza już rozlana do butelek i teraz przechodzi refermentacje warka się udała. Podczas drugiej warki a jest to Pilsner Coopers uwadniałem drożdże w szklance przed dodaniem do fermentatora. Drożdże były dołączone do puszki. Całą saszetkę wsypałem do szklanki. Niestety przez przypadek uderzyłem szklankę oknem i została mi niewielka ilość drożdży w szklance. Przelałem pozostałość drożdży do nowej czystej szklanki dodając wody oraz odrobine glukozy myśląc że to pozwoli im się namnożyć. Po 15 min wlałem drożdże do fermentatora i zamknąłem pokrywę. Teraz moje pytanie czy zbyt mała ilość drożdży zaszkodzi piwu?? czy można dodać drożdże w trakcie fermentacji gdybym dzisiaj dokupił?? Dziękuje bardzo za pomoc !
Comment