pozytywna proba jodowa w grodziskim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • galmat7
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 6

    #1

    pozytywna proba jodowa w grodziskim

    Witam ostatnio probowalem uwarzyc piwo jest to moja 2 warka wiec brak doswiadzczenia spowodowal problemy. Zakupilem Zestaw surowcow grodziskie z Ba i robilem wszystko wdg instrukcji Zacieralem na wodzie zrodlanej ze sklepu, przerwy temp byly nastepujace:37°-30min
    +2litry 50°-20min
    +3l 70°-30min
    +2l 75°-30min
    I tu wynik byl pozytywny wiec postanowilem przedluzyc o godz i dalej negatywny wiec zrezygnowalem... W niedziele bede probowal od nowa uwarzyc grodziskie i prosze o pomoc co i gdzie zrobilem zle?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    To pozytywny czy negatywny?

    Zabarwiało?
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • galmat7
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.07
      • 6

      #3
      Zabarwiło i to na mocno granatowy a nawet czarny

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19292

        #4
        I co wylałeś?

        70 stopni to o ile mi się zdaje graniczna temp. dla beta-amylazy. Ja trzymam się temp. max. 67-68 stopni, bo błąd pomiaru 1->2 stopni u mnie na sterowniku jest możliwy. Rozkład temperatur w zacierze też może wprowadzać różnice w odczycie. W przypadku dobrej jakości słodu jęczmiennego to nie problem, ale tutaj są słody mniej czynne enzymatycznie.

        Na tego typu sytuacje staram się mieć zapas słodu diastycznego lub enzymy, bo szkoda pracy.

        Comment

        • galmat7
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.07
          • 6

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          I co wylałeś?

          70 stopni to o ile mi się zdaje graniczna temp. dla beta-amylazy. Ja trzymam się temp. max. 67-68 stopni, bo błąd pomiaru 1->2 stopni u mnie na sterowniku jest możliwy. Rozkład temperatur w zacierze też może wprowadzać różnice w odczycie. W przypadku dobrej jakości słodu jęczmiennego to nie problem, ale tutaj są słody mniej czynne enzymatycznie.

          Na tego typu sytuacje staram się mieć zapas słodu diastycznego lub enzymy, bo szkoda pracy.
          temperature brałem z instrukcji
          niestety wylałem...

          Comment

          • galmat7
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.07
            • 6

            #6
            ale w niedziel planuje od nowa grodziskie i pytanie czy zmienić temperatury czy robić zgodnie z przepisem i nawet jeśli wyjdzie zła próba jodowa to filtrować? Najgorszy problem w tym że nie wiem gdzie popełniłem błąd (dodam że dolewałem wodę gorącą ale zgodną z temperaturami kolejnej przerwy).
            Ostatnia zmiana dokonana przez galmat7; 2015-07-28, 13:52.

            Comment

            • anteks
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.08
              • 10796

              #7
              Ile wody było przy pierwszej przerwie?
              Mniej książków więcej piwa

              Comment

              • galmat7
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.07
                • 6

                #8
                5 litrów

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10796

                  #9
                  dziwne zacieranie, ja robię TAK
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • galmat7
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2015.07
                    • 6

                    #10
                    dzięki chyba zmienię na twoje... ale co było źle w tym z instrukcji ? tak a przyszłość chcę sie dowiedzieć

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • tomaszjanczyk
                      Pierwsza próba - pytanie na CITO
                      tomaszjanczyk
                      Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                      W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                      Zaczynałem około 16:00.

                      Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                      2020-04-22, 09:46
                    • pegazus300
                      Próba piwa po burzliwej - ratunku!!!
                      pegazus300
                      Hej. Burzliwa właśnie mi się skończyła więc postanowiłem sprawdzić BLG. Zeszło z 15 do 5. Ale piwo to dramat, brzeczka która była przechmielona taka została. Piwo zamiast być czerwone jest brązowo sraczkowate a w dodatku spod wyraźnych nut chmielu lekko kwaskowate. Czy mam to wylać do...
                      2018-04-10, 16:26
                    • heckler
                      Czechy, Sosnová, Sosnová 66, Pivovar 66
                      heckler
                      Mała mieścina Sosnová liczy niespełna 700 mieszkańców i graniczy z bardziej rozpoznawalnym, większym miastem Česká Lípa.

                      To właśnie tu dwóch przyjaciół Milan Zelenka, oraz Michal Charvát postanowili otworzyć własny browar, a na jego siedzibę wybrali stary, od jakiegoś...
                      2025-01-17, 10:05
                    • etman
                      Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                      etman
                      Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                      White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                      Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                      2024-11-23, 18:56
                    • darekd
                      Kalnapilio-Tauro, Tauras Tvirtas
                      darekd
                      Tvirtas czyli mocne.

                      Choć 12,75 % ekstr. i 6% alk. to nie jest raczej waga ciężka.

                      Aromat - słodowy, słodki z karmelem i ciastkami, mdławy
                      Piana - dość niska, trwała. Drobny, poszarpany kożuszek na dłużej
                      Barwa - bardzo ciemne złoto
                      Wysycenie...
                      2024-10-06, 23:18
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...