Witam,
jestem nowy na forum.
Jestem poczatkujacym piwowarem domowym. Mam na swoim koncie 3 warki. Były to piwa raczej bezstylowe, posilkowalem sie recepturami z internetu. Wyszlły nawet udane. Licze ze z czasem nabiore wprawy i piwa beda wychodziły lepsze. Warze piwa ze słodów. Nidy nie warzyłem z ekstraktów.
Mam w planch uwarzyć Witbiera i prosze doswiadczonych piwowarów o skorygowanie receptury. Recepture ulozylem sam na podstawie przepisow z internatu (staralem sie wyciagnac "średnią").
Słody:
Pilzneński - 2,5 Kg
pszeniczny - 1,0 Kg
płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg
Platki owsiane - 0,4 Kg
Dodatki:
kolendra - 10 gram
curacao - 20 gram
skórka z dwóch swiezych pomaranczy
Chmiele:
Cascade (7,1 % alfa) + Challenger (8,3 % alfa) - takie mam aktualnie w domu
Zacieranie:
50 stopni - 30 minut
65 stopni - 80 minut
72 stopnie - 15 minut
75 stopni - 5 minut
Gotowanie:
Cascade 10 gram - 60 minut
Challenger 10 gram - 60 minut
Cascade 20 gram - 10 minut
Kolendra 5 gram - 10 minut
Curacao 10 gram - 10 minut
skórka z 1 pomaranczy - 10 minut
Kolendra 5 gram - 5 minut
Curacao 10 gram - 5 minut
skórka z 1 pomaranczy - 5 minut
Drożdze S-33
Woda źródlana z Tesco
Tak wygląda stworzona przezemnie receptura. Prosze o komentarze czy mozna cos zmienić / ulepszyć.
Teraz mam kilka pytan:
1. Ponieważ bede uzywał płatków błyskawicznych, nie musze ich kleikować. Moge je od razu wsypać ze słodami?
2. Ile użyć wody do wysładzania? Słyszalem, ze platki bardzo chłoną wode. Mam zasyp 4,7 Kg, w tym 1,2 Kg płatków.
3. Czy mam zacierac w temperaturze 50 stopni? Co to daje? Czy poprostu zaczynac zacieranie w 65 stopniach, potem 72 do próby jodowej?
Z góry dziekuje za wszystkie uwagi i komentarze.
jestem nowy na forum.
Jestem poczatkujacym piwowarem domowym. Mam na swoim koncie 3 warki. Były to piwa raczej bezstylowe, posilkowalem sie recepturami z internetu. Wyszlły nawet udane. Licze ze z czasem nabiore wprawy i piwa beda wychodziły lepsze. Warze piwa ze słodów. Nidy nie warzyłem z ekstraktów.
Mam w planch uwarzyć Witbiera i prosze doswiadczonych piwowarów o skorygowanie receptury. Recepture ulozylem sam na podstawie przepisow z internatu (staralem sie wyciagnac "średnią").
Słody:
Pilzneński - 2,5 Kg
pszeniczny - 1,0 Kg
płatki pszenne błyskawiczne - 0,8 Kg
Platki owsiane - 0,4 Kg
Dodatki:
kolendra - 10 gram
curacao - 20 gram
skórka z dwóch swiezych pomaranczy
Chmiele:
Cascade (7,1 % alfa) + Challenger (8,3 % alfa) - takie mam aktualnie w domu
Zacieranie:
50 stopni - 30 minut
65 stopni - 80 minut
72 stopnie - 15 minut
75 stopni - 5 minut
Gotowanie:
Cascade 10 gram - 60 minut
Challenger 10 gram - 60 minut
Cascade 20 gram - 10 minut
Kolendra 5 gram - 10 minut
Curacao 10 gram - 10 minut
skórka z 1 pomaranczy - 10 minut
Kolendra 5 gram - 5 minut
Curacao 10 gram - 5 minut
skórka z 1 pomaranczy - 5 minut
Drożdze S-33
Woda źródlana z Tesco
Tak wygląda stworzona przezemnie receptura. Prosze o komentarze czy mozna cos zmienić / ulepszyć.
Teraz mam kilka pytan:
1. Ponieważ bede uzywał płatków błyskawicznych, nie musze ich kleikować. Moge je od razu wsypać ze słodami?
2. Ile użyć wody do wysładzania? Słyszalem, ze platki bardzo chłoną wode. Mam zasyp 4,7 Kg, w tym 1,2 Kg płatków.
3. Czy mam zacierac w temperaturze 50 stopni? Co to daje? Czy poprostu zaczynac zacieranie w 65 stopniach, potem 72 do próby jodowej?
Z góry dziekuje za wszystkie uwagi i komentarze.
Comment