Witam,
mam pytanie, a w zasadzie prośbę o radę ale bez historyjki się nie obędzie :P
Jestem na ogół winiarzem, robię własne wytwory i eksperymenty, ale mam kumpla który ma uczulenie na drożdże, więc czego nie zrobię to zaraz go wysypie(ew. jak zrobię brandy to wytłucze wysoką temperaturą ślady po drożdżach i wtedy jest ok). No i tutaj wchodzicie Wy-forumowicze, chciałbym zapytać czy słyszeliście kiedyś o tworzeniu piwa bez udziału drożdży, lub czegoś piwopodobnego na podstawie np......nie wiem, zgaduje ekstraktów smakowych spirytusu i saturatora. Czekam z niecierpliwością jak i również z zakciekawieniem na posty bo zbliża się data urodzin kumpla, a on lubi piwo, jednak po jednym noc ma z głowy z powodu alergii.
"Czymajta sie"
OgierKapi
P.S.:Jeżeli źle umiejscowiłem topic to przepraszam i proszę o przeniesienie
mam pytanie, a w zasadzie prośbę o radę ale bez historyjki się nie obędzie :P
Jestem na ogół winiarzem, robię własne wytwory i eksperymenty, ale mam kumpla który ma uczulenie na drożdże, więc czego nie zrobię to zaraz go wysypie(ew. jak zrobię brandy to wytłucze wysoką temperaturą ślady po drożdżach i wtedy jest ok). No i tutaj wchodzicie Wy-forumowicze, chciałbym zapytać czy słyszeliście kiedyś o tworzeniu piwa bez udziału drożdży, lub czegoś piwopodobnego na podstawie np......nie wiem, zgaduje ekstraktów smakowych spirytusu i saturatora. Czekam z niecierpliwością jak i również z zakciekawieniem na posty bo zbliża się data urodzin kumpla, a on lubi piwo, jednak po jednym noc ma z głowy z powodu alergii.
"Czymajta sie"
OgierKapi
P.S.:Jeżeli źle umiejscowiłem topic to przepraszam i proszę o przeniesienie
Comment