Witam jako nowy. I od razu stworzyłem sobie problemy może jeszcze wyjdę z tego. Do rzeczy, 18 lipca sobota o 18-00 zacząłem ważyć piwo bohemian amber ale 12 z przepisu jak i składników ze sklepu. O 4-40 byłem już zmęczony. Wrzuciłem najprawdopodobnie drożdze brewferm powyżej 30 stopni na fermętacje bo termometr się zepsuł. Między czasie ważyłem żytnie 12 doszedłem do wysładzania i z braku czasu dokończyłem robotę 36 h póżniej. Przy dosładzaniu dolałem za dużo wody blg10 końcowy temp. 20 albo nie wyparowała woda przy chmieleniu bo zostawiłem palnik przy gotowaniu na godzinę bez nikogo i zadzwoniłem do szwagra by wyłączył.
Po 3 dniach bohemian 8 blg myślałem że fermentacja wystąpiła ale po około 12 dniach 7 blg, wczoraj dolałem szklankę sitwy z żytniego drożdze safbrew wb- 06 fermentacja temperatura 21. Żytnie obecnie blg 2 wszystko raczej dobrze ale 28 litrów miało być 20 wyjdzie chyba słabe już przelewac czy czekać. Jakieś pomysły lub porady.
Po 3 dniach bohemian 8 blg myślałem że fermentacja wystąpiła ale po około 12 dniach 7 blg, wczoraj dolałem szklankę sitwy z żytniego drożdze safbrew wb- 06 fermentacja temperatura 21. Żytnie obecnie blg 2 wszystko raczej dobrze ale 28 litrów miało być 20 wyjdzie chyba słabe już przelewac czy czekać. Jakieś pomysły lub porady.
Comment