Pierwsze warki problemy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mivanbazmeg
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.07
    • 1

    Pierwsze warki problemy

    Witam jako nowy. I od razu stworzyłem sobie problemy może jeszcze wyjdę z tego. Do rzeczy, 18 lipca sobota o 18-00 zacząłem ważyć piwo bohemian amber ale 12 z przepisu jak i składników ze sklepu. O 4-40 byłem już zmęczony. Wrzuciłem najprawdopodobnie drożdze brewferm powyżej 30 stopni na fermętacje bo termometr się zepsuł. Między czasie ważyłem żytnie 12 doszedłem do wysładzania i z braku czasu dokończyłem robotę 36 h póżniej. Przy dosładzaniu dolałem za dużo wody blg10 końcowy temp. 20 albo nie wyparowała woda przy chmieleniu bo zostawiłem palnik przy gotowaniu na godzinę bez nikogo i zadzwoniłem do szwagra by wyłączył.
    Po 3 dniach bohemian 8 blg myślałem że fermentacja wystąpiła ale po około 12 dniach 7 blg, wczoraj dolałem szklankę sitwy z żytniego drożdze safbrew wb- 06 fermentacja temperatura 21. Żytnie obecnie blg 2 wszystko raczej dobrze ale 28 litrów miało być 20 wyjdzie chyba słabe już przelewac czy czekać. Jakieś pomysły lub porady.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Na początek trochę hejtu, piwo się warzy

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mivanbazmeg Wyświetlenie odpowiedzi
    Jakieś pomysły lub porady.
    Więcej spokoju przy warzeniu, strasznie roztrzepany jesteś, postaraj się jakoś zaplanować warzenie. Jak odfermentowało to butelkuj
    Last edited by anteks; 2015-07-30, 16:08.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Może to zabrzmi jak mądrzenie się ale warto zacząć warzyć rano. Wtedy spokojnie wszystko człowiek jest w stanie robić.
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      • Magik22
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2012.06
        • 42

        #4
        O tak, ja również zacząłem warzyć o 18, tylko jeszcze gorzej bo na tygodniu a rano do pracy... Oczywiście piwo nie wyszło tak jak chciałem...

        Comment

        • m2200
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.10
          • 223

          #5
          Ja nauczony doświadczeniem zaczynam najwcześniej jak się da (trójka małych dzieci jest zdecydowanie tutaj utrudnieniem a w dodatku wieczorem sprzątam i szykuję kuchnię żeby rano mieć juz "czysty teren" do warzenia.
          Nie samym piwem żyje człowiek ale...

          Comment

          Przetwarzanie...
          X