drożdże, dezynfekcja i rurka fermentacyjna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cheetaha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    drożdże, dezynfekcja i rurka fermentacyjna

    trzy pytania:
    1.czy drożdże koneicznie trzeba nawodnić? Stwarza to większe ryzyko dostania się bakterii a tego chciałbym uniknąć
    2. W zestawie nei dostałem pirosiarczanu tylko nadwęglan sodu - jaki roztwór przygotować
    3. rurka fermentacyjna - do jakiej wysokości ją zalać? do drugiego "bąbla"? Może być woda mineralna z butelki? <załączam grafikę>
    Attached Files
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    1. Jeśli to drożdże suche możesz rozsypać je po powierzchni brzeczki. Staraj się to tylko robić równomiernie. Polecam je zrehydratyzować w mineralnej/przegotowanej wodzie o temperaturze 20C w proporcjach wody dziesięciokrotnie większej od masy drożdży (np. dla 11,5 grama wody przygotuj 120 ml wody).
    2. Roztwór 4%. W 1 litrze wody rozpuszczasz 4 gramy nadwęglanu sodu.
    3. Do połowy, niech będzie do "drugiego bąbla". Może być czysta woda z butelki, może być wysokoprocentowy alohol.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • camilos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 6

      #3
      co do stężenia, to 4% to 40g na litr, 4g to na 100ml by było.

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika camilos Wyświetlenie odpowiedzi
        co do stężenia, to 4% to 40g na litr, 4g to na 100ml by było.
        Racja, mój błąd. Chodziło tu o 4 gram na litr, a te 4% na 1 litr pomyliłem ze stężeniem NaOH które tyle wynosi.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        Przetwarzanie...
        X