drożdże, dezynfekcja i rurka fermentacyjna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cheetaha
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 6

    #1

    drożdże, dezynfekcja i rurka fermentacyjna

    trzy pytania:
    1.czy drożdże koneicznie trzeba nawodnić? Stwarza to większe ryzyko dostania się bakterii a tego chciałbym uniknąć
    2. W zestawie nei dostałem pirosiarczanu tylko nadwęglan sodu - jaki roztwór przygotować
    3. rurka fermentacyjna - do jakiej wysokości ją zalać? do drugiego "bąbla"? Może być woda mineralna z butelki? <załączam grafikę>
    Attached Files
  • kostas
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.08
    • 212

    #2
    1. Jeśli to drożdże suche możesz rozsypać je po powierzchni brzeczki. Staraj się to tylko robić równomiernie. Polecam je zrehydratyzować w mineralnej/przegotowanej wodzie o temperaturze 20C w proporcjach wody dziesięciokrotnie większej od masy drożdży (np. dla 11,5 grama wody przygotuj 120 ml wody).
    2. Roztwór 4%. W 1 litrze wody rozpuszczasz 4 gramy nadwęglanu sodu.
    3. Do połowy, niech będzie do "drugiego bąbla". Może być czysta woda z butelki, może być wysokoprocentowy alohol.
    Browar Domowy El Greco na Facebooku

    Comment

    • camilos
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.05
      • 6

      #3
      co do stężenia, to 4% to 40g na litr, 4g to na 100ml by było.

      Comment

      • kostas
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.08
        • 212

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika camilos
        co do stężenia, to 4% to 40g na litr, 4g to na 100ml by było.
        Racja, mój błąd. Chodziło tu o 4 gram na litr, a te 4% na 1 litr pomyliłem ze stężeniem NaOH które tyle wynosi.
        Browar Domowy El Greco na Facebooku

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • SielskieWzgorze
          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
          SielskieWzgorze
          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
          ...
          2024-02-19, 10:28
        • Piotr7
          drożdże dla początkującego
          Piotr7
          Witam!
          Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
          Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
          2024-12-09, 14:24
        • etman
          Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

          Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
          2024-11-23, 19:56
        • etman
          Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
          etman
          Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
          Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

          Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
          2024-10-29, 22:38
        • dadek
          Bakov 4, Bakovský pivovar
          dadek
          Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
          2023-06-30, 01:55
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...