Pierwsze piwo - receptura?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Aquex
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 1

Pierwsze piwo - receptura?

Witam!

Chcę uwarzyć pierwsze własne piwo, co nieco na ten temat już czytałem, zaopatrzyłe się też w potrebny sprzęt.
    Ze składników mam dostępne:
    - 3kg Muntos Malt extract light,
    - 500g malt medium w proszku,
    - chmiele: Cascade, Simcoe, Citra
    - drożdże Safale US-05

Najlepiej chciałbym uwarzyć piwo w stylu IPA. Mam tylko problem z dobraniem chmielu i jego proporcji i nie jestem też pewien na ile czasu je wrzucić podczas gotowania.

Mogę liczyć od Was na jakieś wskazówki?

Related Topics

Collapse

• SielskieWzgorze
    Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
    SielskieWzgorze
    Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
    ...
    2024-02-19, 09:28
  • bastion
    Ukraina, Kijów, Krasnova 27, John Barleycorn ( Winetime) [ Bez wyszynku]
    bastion
    Kolejne z tajemniczych piwnych miejsc na mapie Kijowa.
    Winetime to firma zajmująca się dystrybucją napojów alkoholowych i nie tylko. Nazwa sugerowała by, że głównym punktem programu jest u nich wino. Jednak to nie jest tak do końca.
    W 2019 roku postanowili urozmaicić ofertę o...
    2023-12-28, 20:28
  • dadek
    Czechy, Nošovice 238, Pivovar Radegast
    dadek
    Jak jest możliwość to czemu nie odwiedzić i wielkiego browaru? Tak okazja nadarzyła się 26.08.2023 gdy na przybrowarnianych łąkach zorganizowano imprezę pod nazwą Radegastův den. Nie brakowało licznych stoisk ze wszystkimi tutejszymi piwami, gadżetami firmowymi i jedzeniem, na scenie do...
    2023-11-09, 20:59
  • dadek
    Czechy, Hlízov 230, Pivovar Holanďan
    dadek
    Przybyłem do Hlízova w piękną, upalną sobotę 12.08.2023. Dojazd zapewniają pociągi osobowe jeżdżące na odcinku Kolín - Kutná Hora, z przystanku kolejowego do browaru jest 200 m.
    Browarek oficjalnie polał swe pierwsze piwa w październiku 2022. Powstał on na terenie dawnego majątku...
    2023-11-03, 00:29
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-07, 23:16
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...