Witam Szanownych...
Jestem początkującym piwowarem, czytam forum od wielu tygodni i traktuję je jako źródło mojej piwowarskiej wiedzy. Uwarzyłem kilka warek z puchy. Zabrałem się w końcu za zacieranie. Dziś zrobiłem moją pierwszą warkę z zacieraniem. Popełniłem gdzieś błąd. Proszę o poradę gdzie.
AIPA 15,5 blg zestaw surowców na 10 l.
3 kg. słodów, zacząłem z 9 l. wody. Do wysładzania dodałem 5,5 l. wody. Po wysładzaniu 14,5 blg.
Gotowanie wg instrukcji 70 min. chmiel ( w sumie 90 g.)dodałem luzem, prosto z torebki. Gotowałem w "garnku z lidla".
Po zakończeniu gotowania nie mogłem zlać kranikiem garnkowym - zapchany.
Zlałem do fermentora rurką z góry. Zeszło ok 5,5 l. (powinno 10) Zostało na dnie ok 3 l. "gęstej zupy chmielowej. Odparowało ok. 6l !!!
Do moich 5,5l. dolałem 3l. przegotowanej wody. Wyszło mi 8,5 l. brzeczki 11,5 blg zamiast 10 l. 15,5 blg.
Co zrobiłem nie tak????
Pozdrawiam
Wobor.
Jestem początkującym piwowarem, czytam forum od wielu tygodni i traktuję je jako źródło mojej piwowarskiej wiedzy. Uwarzyłem kilka warek z puchy. Zabrałem się w końcu za zacieranie. Dziś zrobiłem moją pierwszą warkę z zacieraniem. Popełniłem gdzieś błąd. Proszę o poradę gdzie.
AIPA 15,5 blg zestaw surowców na 10 l.
3 kg. słodów, zacząłem z 9 l. wody. Do wysładzania dodałem 5,5 l. wody. Po wysładzaniu 14,5 blg.
Gotowanie wg instrukcji 70 min. chmiel ( w sumie 90 g.)dodałem luzem, prosto z torebki. Gotowałem w "garnku z lidla".
Po zakończeniu gotowania nie mogłem zlać kranikiem garnkowym - zapchany.
Zlałem do fermentora rurką z góry. Zeszło ok 5,5 l. (powinno 10) Zostało na dnie ok 3 l. "gęstej zupy chmielowej. Odparowało ok. 6l !!!
Do moich 5,5l. dolałem 3l. przegotowanej wody. Wyszło mi 8,5 l. brzeczki 11,5 blg zamiast 10 l. 15,5 blg.
Co zrobiłem nie tak????
Pozdrawiam
Wobor.
Comment