Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    #1

    Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

    Witam,

    W sobotę (08.08.2015) wieczorem nastawiłem English IPA, zapodałem drożdże S-04 i w niedzielę rano fermentacja ruszyła na całego. Po jakiś 24 godzinach zrobiła się taka piana wymieszana z gęstwą że prawie podeszła pod samą przykrywkę. Dziś rano poszedłem sprawdzić co z piwem i okazało się, że cała ta piana opadła do kilkucentymetrowej warstwy. Niby wszystko OK, ale tutaj pojawia się moje pytanie:

    Czy powinienem otworzyć pokrywę i wyczyścić jakoś (umyć?) wewnętrzne ścianki fermentora na których odłożyły się resztki piany i drożdży? Na zdjęciu zaznaczyłem to czarnym okręgiem. Obawiam się że jak to zostawię to zacznie to pleśnieć albo gnić. Może powinienem przelać piwo do nowego fermentora? Do końca fermentacji jeszcze 6 dni. Wiadro trzymam w piwnicy w bloku.

    help :-)
    Attached Files
    Piwo Radom ;-)
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Fermentor umyj dopiero po przelaniu piwa na cichą. Te osady w niczym nie przeszkadzają. Przy tej pogodzie ogranicz wszystkie operacje z piwem do minimum.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Mateusz12855
      Brewkit
      Mateusz12855
      Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

      Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
      Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni...
      2019-06-21, 09:30
    • sredstvom
      Kipi z fermentora na burzliwej - pytanie
      sredstvom
      Koledzy, Kolezanki

      zapytam, w zeby nie dadza :-)

      Swoja druga warke (ciemny przeniczniak z zestawu CP) postanowilem fermentowac z rurka - na probe, zeby miec porownanie z pierwszym warzeniem (bez rurki). Jakies licho mnie podkusilo...

      Jak sie drozdze rozhulaly,...
      2016-01-13, 10:18
    • marcino87
      Niski stopień odfermentowania po burzliwej
      marcino87
      Witam wszystkich forumowiczów,
      Jako że jestem początkujący to oczywiście mój pierwszy post dotyczy wątpliwości przy fermentacji.
      Szczegóły : Brew- kit Finlandia Lager 1,5kg + BA brewkit plus 1kg (ekstrakt słodowy + glukoza).
      Całość zagotowana i wymieszana z wodą...
      2018-02-25, 21:51
    • RomaNzRumunii
      Pierwszy brewkit fermentacja cicha
      RomaNzRumunii
      Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
      2021-01-25, 20:25
    • JurasM
      Czyszczenie kamienia browarniczego
      JurasM
      Hej, mam pytanko. Czy macie problem z zabrudzeniami powstałymi ze szczawianu wapnia ( kamień browarniczy)? Jeśli tak, to czym to myjecie?
      2018-12-23, 20:42
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...