Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jestemowca
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.11
    • 43

    Czyszczenie fermentora podczas burzliwej

    Witam,

    W sobotę (08.08.2015) wieczorem nastawiłem English IPA, zapodałem drożdże S-04 i w niedzielę rano fermentacja ruszyła na całego. Po jakiś 24 godzinach zrobiła się taka piana wymieszana z gęstwą że prawie podeszła pod samą przykrywkę. Dziś rano poszedłem sprawdzić co z piwem i okazało się, że cała ta piana opadła do kilkucentymetrowej warstwy. Niby wszystko OK, ale tutaj pojawia się moje pytanie:

    Czy powinienem otworzyć pokrywę i wyczyścić jakoś (umyć?) wewnętrzne ścianki fermentora na których odłożyły się resztki piany i drożdży? Na zdjęciu zaznaczyłem to czarnym okręgiem. Obawiam się że jak to zostawię to zacznie to pleśnieć albo gnić. Może powinienem przelać piwo do nowego fermentora? Do końca fermentacji jeszcze 6 dni. Wiadro trzymam w piwnicy w bloku.

    help :-)
    Attached Files
    Piwo Radom ;-)
  • kjaros
    Porucznik Browarny Tester
    🍼
    • 2007.03
    • 378

    #2
    Fermentor umyj dopiero po przelaniu piwa na cichą. Te osady w niczym nie przeszkadzają. Przy tej pogodzie ogranicz wszystkie operacje z piwem do minimum.
    Nawet najgłupsi politycy, nie są tak głupi jak społeczeństwo, które ich wybrało.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X