Moje pierwsze piwo

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maatohewetbi
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.08
    • 1

Moje pierwsze piwo

Witajcie piwosze! Mam na imię Marcin i zarejestrowałem się na forum, aby zasięgnąć opinii, rad na temat swojego pierwszego browarka. Otóż noszę się z zamiarem uwarzenia swojego pierwszego piwa. Do Was kieruję więc moje pytania:
    - jakie zestawy (brewkity) polecacie, Coopers, Muntons czy inne? Chodzi mi o kit, który mnie nie zdegustuje już na starcie Czytałem, że Coopers nie jest najlepszym kitem.
    - czytałem gdzieś także, aby z brewkita nie próbować uwarzyć tyle piwa ile jest w instrukcji, bo piwo będzie słabe, czy to prawda?
    - co dodać do piwa, oprócz samego brewkita, suchy ekstrakt słodowy, czy coś innego?
    Na koniec chciałem zapytać o brewkita, który będzie smakiem przypominał Paulanera, lub chociażby Złotego Bażanta. Wiem, że to różne piwa, ale oba lubię, więc jak coś się uda wykonać zbliżonego smakiem, to będzie ekstra.
    Z góry dziękuję za porady i pozdrawiam.
  • Magik22
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.06
    • 42

Też bym chciał usłyszeć od kogoś kto robił wiele warek z różnych brewkitów z których jest najbardziej zadowolony

Comment

• artur_m
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.03
      • 23

Ja robiłem jeden raz z brewkita Better Brew Premium India Pal Ale, 2,1 kg + 1 kg ekstraktu słodowego + 0,4 kg glukozy. Było to na początku marca tego roku. Nie mam doświadczenia z innymi, ale mogę polecić właśnie ten brewkit. Piwo wyszło klarowne, goryczkowe, po prostu smaczne, niemal całość została wypita po miesiącu, oprócz jednej butelki która miała poczekać do marca przyszłego roku. Niestety w minioną sobotę wypiłem i tę ostatnią butelkę. Było jeszcze bardziej smaczniejsze. Polecam.

Comment

• KapitanPlaneta
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.11
        • 69

Po pierwsze polecam od razu robić ze słodów - ja tak zrobiłem i nie żałuję.
        Po drugie z pierwszą warką poczekać... tak do października na razie jest za ciepło. Teraz będzie spory problem z chłodzeniem, a do fermentacji trzeba by zbudować lodówkę i bawić się z wymianą butelek z zimną wodą, bądź wkładów lodówkowych... Generalnie sporo pracy więcej, większa trudność i prawdopodobnie gorszy efekt.

Comment

• Vospylsan
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2015.04
          • 24

Witajcie, jestem przy swojej I warce (prawdziwt stout 12 blg z ekstraktów Browamator... co prawda wyszło mi 13,3 blg :P). Fermentowałem 10 dni na burzliwej potem 6 na cichej i jutro chcę butelkować. Pytanie: czy muszę dodawać jakieś jeszcze drożdże do tego?

Comment

• jekub
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2015.08
            • 6

Tylko glukozę lub cukier i w butelki

Comment

Przetwarzanie...
            X