dluga burzliwa w grodziskim

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zenontrzmiel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2015.02
    • 3

    #1

    dluga burzliwa w grodziskim

    witam, niepokoi mnie burzliwa fermentacja w warce grodziskiego, trwa juz 9 dzien i nadal jest mala piana na powierzchni lustra i wciaz bulgocze. ekstrakt 8,1, drozdze fermentis fm 51 zadane bez startera (miesiac daty waznosci, trzymane w lodowce) temp otoczenia 21 stopni.
    Przypuszczam ze wina moze byc brak przygotowanego wczesniej startera, a wiem, ze na takim ekstrakcie juz po 7 dniach burzliwa powinna sie skonczyc. Warto to jakos ratowac cukier, uchylenie fermentora? czy po prostu wyczekac do konca bez odlewania drozdzy. nie bedzie autolizy po takim czasie?
  • kowdi
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.04
    • 41

    #2
    Nie kombinuj, nie ruszaj, nie stresuj drożdży, o nic się nie bój.
    A za kilka dni jak zejdzie piana to możesz ewentualnie zlać "na cichą", ale to raczej w celu zebrania gęstwy i pozbycia się osadu niż strachu przed autolizą.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10806

      #3
      jakie jest teraz blg?
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • zenontrzmiel
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2015.02
        • 3

        #4
        powyzej 3

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • steelliras
          Chorzów, ul. Długa 24, Sklep Impuls
          steelliras
          Sklep stacjonarny i internetowy. Mamy w ofercie ponad 1800 gatunków piwa, głównie krafty polskie a do tego piwa oryginalne czeskie i rosnący asortyment piw z krajów europejskich tj. Belgia, Niemcy, Holandia, Dania, Austria, itp. Staramy się utrzymywać stałą ofertę jeśli to tylko możliwe,...
          2022-09-05, 12:49
        • krzysztoft
          fermentacja burzliwa czy zakażenie?
          krzysztoft
          Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
          2019-04-01, 01:18
        • darekd
          Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
          darekd
          Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

          https://www.braumanufaktur.de/

          16,5% ekstr.
          6% alk.

          Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
          Piana -...
          2025-01-25, 23:36
        • Magyars
          Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
          Magyars
          Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

          50% słód pszeniczny
          50% słód pilzeński
          Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
          Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

          BLG początkowe...
          2019-12-17, 09:06
        • darekd
          Artezan, Two of Us
          darekd
          Cold IPA,

          chmiele: Citra (Cryo), Nelson Sauvin, Ekuanot

          15% ekstr.
          5,5% alk.

          Aromat - chmielowy, cytrusowo-żywiczny
          Piana - wysoka, opada dość szybko do trwalszego kożuszka
          Barwa - złoto-słomkowa, zamglona
          Wysycenie - średnie, musująca...
          2025-04-01, 21:15
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...