po zakupieniu słodu +chmielu+drożdży na 40l, przystąpiłem do warzenia piwka w moim miedzianym 100 l,alembiku wszystko robiłem zgodnie z dołączoną instrukcją do momentu zabutelkowania ,po odjęciu około 4l. brzęczki dodałem zalecane 200 g.cukru który rozpuściłem mieszając, następnie wlałem do pozostałej brzęczki i po wymieszaniu rozlałem do butelek. Butelki jak i wszystkie naczynia i akcesoria wygotowałem i przepłukałem w roztworze pirosiarczanu , po 1 tygodniu przeniosłem zbutelkowane piwko do piwnicy w której temperatura była nieco wyższa od zalecanej bo 17 st.C po 2 tygodniach piwko ma kolorek fajny ,zapach dosyć przyjemny ,ale smak : bardzo gorzkie,z dziwnym posmakiem jak by plastik nie potrafię określić ale napewno nie cytrusów na które liczyłem. Proszę o komentaże gdzie popełniłem błąd z góry dziękuje
pale ale- gdzie popełniłem błąd
Collapse
X
-
1. Błąd pełniłeś już na początku robiąc brzęczkę zamiast brzeczki.
2. W alembiku pędzi się bimber, a nie warzy piwo.
3. Podstawowy błąd polega na tym, że robiłeś zgodnie z jakąś podejrzaną instrukcją, a nie tak, jak trzeba. A wystarczy tylko trochę poczytać.
Comment
-
-
słód PALE ALE II 12 BLG (słod pale ale 8,2 kg, słod karmelowy jasny 0,70 kg.,chmiel Marynka granulat 80 gr.chmiel Lubelski granulat 80 gr. i drożdże American West Coast Ale Yeast ) z załączonym schematem ważenia przez Centrum Piwowarstwa gdzie to zakupiłem
Comment
-
-
I powiadasz, że Centrum Piwowarstwa kazało ci to ważyć? Coś mi się nie chce wierzyć. Z cytrusami to jak anteks napisał - polskie chmiele nie należą do tej grupy.
80 gramów Marynki, nawet niezbyt bogatej w alfakwasy, przy tej ilości słodu da zawsze efekt solidnej goryczki - przynajmniej dla osób, wychowanych na koncerniakach. Wszystko wskazuje na to, że piwo wyszło poprawnie, natomiast błąd polega na tym, że za mało przykładasz się do teorii, więc wszystko może ciebie dziwić i zaskakiwać.
Comment
-
-
Krzysiu proszę otwórz ten link i uwież mi że nie wciskam żadnego kitu to jest moje drugie piwo, pierwsze Weizenbier czyli pszeniczne wyszło doskonale smakowało mi bardziej niż Paulaner może dlatego że było świerzsze . A co do alemika skoro jesteś taki oczytany to powinieneś wiedzieć ze nie jest to sprzęt do bimbru tylko do produkcji olejków eterycznych , wód kwiatowych oraz ,nastawów smakowych takich jak :śliwowica ,rakija ,calvados brendy ,łyski,burbony itd. a ze względu na właściwości miedzi wolę ważyć wnim niż wjakimś obitym emaljowanym gaże pttp://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/pale_ale_ii_12_blg
Comment
-
-
Zakupiłeś zestaw pale ale a nie american pale ale. Więc wszystko jest w porządku.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bogdan61 Wyświetlenie odpowiedzi... A co do alemika ...
O ile wiem, Unia Europejska nie zniosła jeszcze polskiej ortografii, więc bądź tak uprzejmy i stosuj się do zasad poprawnej pisowni. Dla ułatwienia dodam, że żadne zaświadczenia o dysgrafii tu nikogo nie obchodzą.
Comment
-
-
chmiele- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment