Rozlew AIPA

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dansign
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 5

    #1

    Rozlew AIPA

    W recepturze na AIPA, która chce uwarzyć jest takie info o rozlewie:
    "zabutelkowane z dodatkiem 150g ekstraktu ciemnego i 20g glukozy na ~20l piwa"

    nie wiem co mam z tym zrobić czy ktoś może pomóc ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

    #2


    strona 9 i 10
    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2015-09-01, 11:20.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • przemek18
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 18

      #3
      Z tego co widzę, musisz posiadać ekstrakt pszeniczny ciemny i glukozę . Co to jest ekstrakt mam nadzieję, że wiesz. Chodzi po prostu o to by w gorącej wodzie rozpuścić ( około 300ml-400ml ) ekstrakt i glukozę w podanych wartościach. Następnie po ostudzeniu tej mieszaniny wlewasz do fermentora z kranikiem i zlewasz na to piwo wężem czy co tam posiadasz tak by piwo wchodziło w ruch kołowy w fermentorze żeby się ładnie rozmieszało a później butelkujesz. Taka procedura ma na celu nagazowanie piwa. Pozdrawiam

      Comment

      • leepa79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.11
        • 11

        #4
        Surowiec do refermentacji nie wnosi zbyt dużo do smaku piwa, (tym bardziej na etapie, kiedy pytasz o takie rzeczy ), zatem polecam użyć zwykłego cukru. Ilość cukru obliczyć można za pomocą różnych kalkulatorów. Od trzech lat z powodzeniem używane kalkulatora 'refermv21'.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • e-prezes
          Wąsosz (?), Wawelskie AIPA
          e-prezes
          Piwo dystrybuowane wokół Krakowa i w nim zapewne przez podmiot/hurtownię z Krakowa. Są dedykowane szklanki. Tu wyłapane w lecie pod miastem w Zielonkach.

          Generalnie cieszy mnie to, że nie tylko mierne piwa są oferowane w lokalach gastro poza centrum miasta. Ja byłem dość mocno...
          2023-01-29, 18:02
        • darekd
          ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
          darekd
          Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

          Ekstr. 15%
          Alk. 6,0%

          Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
          Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
          2025-01-22, 23:57
        • ART
          Jastrzębie, AIPA
          ART
          Alk. 5.2 / 14 blg

          American India Pale Ale z browaru Jastrzębie.

          Jasnozłote, lekko mętne.
          Piana obfita, gęsta i trwała.
          Aromat - spod owocowości z nutkami cytrusów, wyłania się przyjemna acz może nieoczekiwana słodowość.
          Goryczka wysoka, ułożona....
          2024-11-20, 22:50
        • dulukgrzegorz
          Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
          dulukgrzegorz
          Cześć wszystkim,



          Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

          Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

          Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
          2022-10-04, 15:48
        • dadek
          Stary Sącz, Jana Pawła II 58, Browar Personall Kraft
          dadek
          Browar z restauracją o dość dziwnej nazwie otworzył swe podwoje w listopadzie 2021. Nasza ekipa dotarła tu 12.02.2022 korzystając z ostatniego weekendu gdy można było wykorzystać Bilet Weekendowy PKP IC (beton zarządzający ta firmą zlikwidował go argumentując "bo ludzie jeździli...
          2022-04-08, 02:05
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...