Rozlew AIPA

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Dansign
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.09
    • 5

    Rozlew AIPA

    W recepturze na AIPA, która chce uwarzyć jest takie info o rozlewie:
    "zabutelkowane z dodatkiem 150g ekstraktu ciemnego i 20g glukozy na ~20l piwa"

    nie wiem co mam z tym zrobić czy ktoś może pomóc ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2


    strona 9 i 10
    Last edited by ART; 2015-09-01, 10:20.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • przemek18
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2015.06
      • 18

      #3
      Z tego co widzę, musisz posiadać ekstrakt pszeniczny ciemny i glukozę . Co to jest ekstrakt mam nadzieję, że wiesz. Chodzi po prostu o to by w gorącej wodzie rozpuścić ( około 300ml-400ml ) ekstrakt i glukozę w podanych wartościach. Następnie po ostudzeniu tej mieszaniny wlewasz do fermentora z kranikiem i zlewasz na to piwo wężem czy co tam posiadasz tak by piwo wchodziło w ruch kołowy w fermentorze żeby się ładnie rozmieszało a później butelkujesz. Taka procedura ma na celu nagazowanie piwa. Pozdrawiam

      Comment

      • leepa79
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2013.11
        • 11

        #4
        Surowiec do refermentacji nie wnosi zbyt dużo do smaku piwa, (tym bardziej na etapie, kiedy pytasz o takie rzeczy ), zatem polecam użyć zwykłego cukru. Ilość cukru obliczyć można za pomocą różnych kalkulatorów. Od trzech lat z powodzeniem używane kalkulatora 'refermv21'.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X